2024. április 16., kedd

Arktikus hidegbetörés érkezik a hét végével

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-11-25 21:25 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Hivatalosan december 1-jén, vasárnap kezdetét veszi a meteorológiai tél. Ezúttal valószínűleg az időjárás is már az első nap alkalmazkodhat a naptárhoz. Na, de miért is?

Bizonyára már sokunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy a meteorológiai tél kezdetével megérkezik-e a tél is, ám az utóbbi évek tapasztalataiból kiindulva kijelenthetjük, hogy az időjárás nem ismeri a naptárat, egyben a határokat sem. Vagy most mégis? 

Pénteken és szombaton a tőlünk északra elvonuló ciklon hátoldali áramlási rendszerébe kerülünk. Ez azt jelenti, hogy a korábbi déli, délnyugati áramlás északira fordul, amivel együtt több fokkal hidegebb levegő éri el hazánkat. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak 4 és 8 fok között alakul. 

Vasárnap érkezik a markáns fordulat. Az Atlanti-óceánon délről észak felé egy magassági gerinc (anticiklon) alakul ki, ami meggátolja a nyugat felől érkező enyhe, óceáni eredetű léghullámok beáramlását a kontinens belseje felé. Ennek következtében marad az északias áramlás hazánkban. Jelentősebb bizonytalanság mellett a jövő hét elején egy mediterrán ciklon is tiszteletét teheti nálunk. A bizonytalanság fő faktora a csapadék halmazállapotában van. Ugyanis esély nyílik síkvidéki havazásra is. Nyilván, ahogy közeledünk majd az időponthoz, egyre biztosabb előrejelzéssel tudunk majd szolgálni. 

 

 

 

Összefoglalva röviden:  

- Péntektől a tőlünk északra elvonuló ciklon hátoldalán szombatra átlag környékére esik vissza a hőmérséklet.

- Egy napos (szombat) nyugalom után vasárnap mediterrán ciklon érheti el hazánkat, ami több helyen okozhat jelentős (5 mm feletti) mennyiségű csapadékot. Jelentős bizonytalanság mellett a 2019/2020. téli szezon első síkvidéki hópelyhei is talajt érhetnek. 

Addig is kövessétek nyomon a naponta egyszer frissülő 5 napos valamint napi kétszer frissülő 36 órás előrejelzésünket! 

 

Borítókép: Rudolfking 

Vissza a hírek főoldalra