2024. április 25., csütörtök

Anticiklon uralom, délen és nyugaton akár 20 fokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-02-22 16:04 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Péntekig folytatódik az eseménytelen idő, azonban nem lesz mindenhol egyforma az időjárás, hiszen a köd főként északon és keleten belerondíthat a tavaszias összképbe. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon uralja. A ciklontevékenység az Atlanti-óceánra koncentrálódik.

 

 

Európai helyzetkép kedden

 

Az anticiklont igen meleg, szubtrópusi eredetű levegő tölti ki, a magasban az átlagosnál több fokkal melegebb levegő helyezkedik el Európa felett. Persze ez nem jelent mindenhol automatikusan meleg időt, hiszen február végén az inverziós jelenség még jelentős mértékben velünk van.

 

 

Az átlagosnál helyenként 12-16 fokkal melegebb a levegő Európa felett

 

Hazánk az anticiklon középpontja közelében helyezkedik el, így ennek megfelelően száraz az időjárás, de nem feltétlen zavartalanul napos, hiszen reggelente több helyütt köd képződhet, ami egyes helyeken tartósan megmaradhat. A tartósan ködös helyeken csak 10 fok körül alakulhat a délutáni maximum, de a napos területek akár 20 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, erre a legnagyobb esély délen és nyugaton van szerdán és csütörtökön.

 

 

 

Csütörtök délutánra becsült hőmérséklet (ECMWF, OMSZ)

 

Változásra péntek estétől számíthatunk, mikor is egy hidegfront ér el bennünket, de ez a front csak az átlagosra csökkenti vissza a hőmérsékletet és számottevő csapadékot sem hoz. Ami a folytatást illeti, valószínűleg marad az átlagos körüli vagy kicsivel melegebb idő március első napjaiban is.

 

 

Vissza a hírek főoldalra