2024. április 20., szombat

Add már Uram az esőt

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-03-05 17:21 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt 10 nap során elkerülték térségünket az olyan markáns légköri frontok, amelyek jelentős mennyiségű csapadékot hozhattak volna hazánkba. Csupán csak a Zalai-dombság és a Soproni-hegység térségében esett jelentős, 5 mm feletti csapadék. Az előttünk álló 3-4 nap során még jelentős változás nem áll be időjárásunkban, folytatódik a száraz, szeles, napos idő fátyolfelhőkkel. 

Ahogy már a bevezetőben is utaltam rá, az elmúlt 10 napban az ország csak egy kis töredékén esett jelentősebb mennyiségű csapadék, ami a vízhiányt valamelyest csökkentette. Viszont vannak olyan helyek az országban, ahol a talaj felső 0-50 centiméteres mélységben 50-70 mm csapadék hiányzik. 

 

A meteorológiai tél utolsó napján is már látványosan száraz volt a talaj országszerte...

 

...4 nap leforgása alatt jelentősen tovább növekedett a csapadékhiánnyal érintett területek lefedettsége

 

Mit hoz a folytatás?

Kedden a késő esti, illetve éjszakai órákban egy magassági peremhullám mentén intenzív záporokból álló csapadékzóna éri el az országot. Ez északnyugatról délkelet felé haladva előbb az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében, illetve az északi megyékben, majd egyre inkább a keleti, északkeleti megyékben okoz záporokat, helyenként dörgés, villámlás, sőt, egy-egy erős cella területén akár aprószemű jégeső kíséretében. A 600-700 méter feletti hegyvidéki területeken átmeneti intenzív havazás is előfordulhat, melynek során néhány cm-es hótakaró képződhet. A rendszer szerda reggelre elhagyja hazánkat, nyomában gyorsan kiszárad a levegő, így napkeltekor már csak kevés felhő marad az égen. A záporsávhoz kapcsolódóan az érintett részeken átmenetileg feltámad a nyugatias légmozgás, az erősebb csapadékgócok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, ezt követően legyengül a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -1 és +4 fok között várható.

 

Csütörtökön egy melegfront mögött délnyugati áramlással igen meleg, szubtrópusi légtömegek érik el az országot, így a változó mennyiségű fátyolfelhőzet ellenére délután többfelé 20 fok fölé szökik a hőmérő higanyszála. Erre legnagyobb esély az ország déli felében van, ugyanakkor a napi melegrekord (24,9 fok, 1920, Siófok) várhatóan nem fog megdőlni. A délnyugati szelet sokfelé erős, a Dunántúl középső és nyugati tájain viharos széllökések kísérhetik. Sopron térségében a legerősebb széllökések elérhetik az óránkénti 80-90 km/h-t.

 

Várható maximum-hőmérsékletek csütörtökön

 

Csütörtök délutáni szélviszonyok az országban

 

Péntekre virradóan egy hidegfront vet véget a rendkívüli melegnek, ám mögötte csak néhány fokkal esik vissza hőmérséklet. Ezen a napon, illetve a hétvégén a csúcsértékek többnyire 12 és 18 fok között alakulnak majd. Emellett változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, szórványosan kisebb esővel, záporral. Nagyobb mennyiségű csapadék (~5 mm) legnagyobb eséllyel az ország déli felében eshet. 

 

A hét végével az áramlás északira, északnyugatira vált, ezzel együtt nedvesebb, hűvösebb levegő is érkezik fölénk a jövőhét elején. Sok lesz felettünk a felhő és országszerte növekszik a csapadékhajlam, de a csapadék várható mennyisége még jelentősebb bizonytalansággal terhelt. Ugyanakkor a csapadékhiány az ország jelentősebb részén kissé mérséklődhet és a hőmérséklet is visszaesik a sokéves átlag köré. 

 

 

A legfrissebb ECMWF fáklyán is látszik a hét végi/jövő heti lehűlés, illetve a várható felhősebb, csapadékosabb időszak.

 

A legfrissebb információkért kövessék nyomon a naponta kétszer frissülő 36 órás és egyszer frissülő 5 napos előrejelzésünket!

 

Az agrometeorológiai térképek és az ECMWF produktumok forrása: OMSZ

Vissza a hírek főoldalra