2024. március 28., csütörtök

A viharos hétfõi nap összefoglalója

Viharvadászat - Publikálva: 2013-06-11 18:43 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Egy közelgõ teknõ és frontrendszer hatására megfelelõ feltételek voltak a heves zivatarok kialakulásához hazánkban. Elsõsorban multicellás konvekció zajlott, de nem egy helyen figyeltek meg szupercellákat is. A jégesõ, az erõs széllökések, illetve a nagy mennyiségû csapadék okozott gondokat.
Vasárnap éjszaka délnyugat felõl egy meleg, nedves szállítószalag létrejötte miatt elszórtan kialakultak már zivatarok, melyek hétfõre virradóra legyengültek, illetve reggel is alakultak ki záporok, melyek a késõbbiekben zivatarrá fejlõdtek. A front elõterében, tehát legfõképp a keleti országrészben volt zivatartevékenység, pl. Debrecent heves vihar érte el 14 óra után, ahol jégesõ is volt.
Mindezek elõtt, a déli órákban Horvátország felõl már erõteljes konvekció kezdõdött, hazánkban eközben a labilitási értékek halmozódtak. A kora délutáni órákban Pécs mellett egy igen erõs cella garázdálkodott, majd sorra pattantak ki az erõsebbnél-erõsebb zivatarok a középsõ országrészben is, melyek egyfajta rendszert alkotva haladtak északkelet felé, amelyekben már megfigyeltek szupercellákat is. A fõbb veszélyforrást a jégesõ, a viharos szél és a sok csapadék jelentette: Debrecen térségében 100 km/h-s szelet mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint heves jégesõ (2 - 3 cm-es átmérõ) is volt Vecsés (Molnár Ákos (Storman) beszámolója alapján) és Püspökladány térségében. Bakonyán 40,6 mm-nyi csapadékot mért észlelõnk.
Az esti órákban, az északnyugati országrészben lassan mozgó zivatarok alakultak ki. A lassú áthelyezõdés miatt néhol igen nagy mennyiségû esõ zúdult le: Fertõdön 43, Mihályin több, mint 50 mm esõ esett.

Horváth Attila gyorsított felvétele a Kalocsán áthaladó lenyûgözõ szupercelláról: LINK

A Pécstõl nem messze garázdálkodõ heves zivatar Hosszúhetényrõl nézve (Zotmund fotója) :

Leo#13 fényképe (Pécs) :


Dunaújvárosba így érkezett a vihar (bluli fotója) :
 
Jégesõ Budapesten (Dzsibon fotója) :


ZivatarPeti fotója Füzesabony-Nagyútról:
 
A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra