2024. április 19., péntek

A tavaszra még várni kell...

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-03-14 11:11 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előttünk álló héten ismét sarkvidéki eredetű légtömegek borzolják majd a kedélyeket Európában és hazánkban is. Nézzük, mire is számíthatunk a következő napokban!

A hét elejétől kezdve egy Brit-szigetek közelében elhelyezkedő anticiklon és a Délkelet-Európa felett örvénylő ciklon közös áramlási rendszerében sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Európa nagy részét, és így hazánkat is.

 

Időjárási helyzet kedden napközben

 

A hideg levegő beáramlása a Kárpát-medencébe vasárnap kezdődik meg, de igazán hétfőtől lesz érezhető a hatása, amikor az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik.

 

 

60 km/h-t meghaladó széllökések a Dunántúlon hétfőn délután (ECMWF/OMSZ).

 

A sarkvidéki légtömeg utánpótlása tartósnak ígérkezik, egészen csütörtökig folyamatos lesz felettünk az északias áramlás, amivel változó nedvesség tartalmú, hideg levegő érkezik fölénk. Tartósan szeles, felhős, időnként záporos időjárásunk lesz. A csapadék halmazállapota a hegyekben inkább hó, síkvidéken inkább eső lesz, de csütörtökön előfordulhat síkon is vegyes halmazállapotú csapadék. Emellett az intenzívebb csapadékgócokat mindegyik napon kísérheti jégdara vagy hódara, illetve főként kedden akár egy-két dörgés-villámlás is.

 

 

Légtömegek mozgása szombat éjfélig

 

Ami a hőmérsékletet illeti, a sok felhőnek és a szeles időnek köszönhetően a hajnalok csak fagypont körül alakulnak, de a mélyebben fekvő völgyekben azért előfordulhatnak majd -5 fok alatti értékek is. Napközben jellemzően 10 fok körül alakulnak majd a maximum értékek, de csütörtökön, amikor a leghidegebb lesz, az egész országban 10 fok alatt maradhat a délutáni csúcshőmérséklet.

 

Újabb változásra a hét végén számíthatunk, amikor egy mediterrán ciklon alakul ki a Földközi-tenger felett. De ennek pályája még meglehetősen bizonytalan, enyhülésre és újabb téltámadásra is megvan az esély.

 

Vissza a hírek főoldalra