2020. szeptember 28., hétfő

A száraz, meleg idő szülöttei: a porördögök

Érdekességek - Publikálva: 2011-04-19 23:34

Szép idő forgószél, boszorkánytölcsér, portölcsér, porforgatag. Négy szó, egy jelentés. A 2010-es év nem bővelkedett ilyen típusú jelenségekben, ám idén már több alkalommal fordultak elő kisméretű (0,5 – 10 méter átmérőjű), rövid ideig tartó forgószelek. Néhány nappal ezelőtt kiváló feltételek voltak adottak kialakulásukhoz, és szerencsére nem is maradtak észrevétlenek számunkra.

A tavalyi, rekord csapadékos évet követően szárazabb időszak köszöntött be, az elmúlt hónapokban körülbelül 40-50 %-kal kevesebb csapadék hullott országosan, mint amennyi a sokévi átlag. Az elmúlt napokban Közép-Európa időjárását egy magasnyomású képződmény, úgynevezett anticiklon határozta meg, melynek területén általában kevés felhő, sok napsütés jellemző, valamint nagy a napi hőingás. Ilyen körülmények között előszeretettel képződnek porforgatagok, melyek április 17-én is okoztak néhány kellemes vagy éppen kellemetlen percet az őket észlelőknek.

 

1. ábra: Az április 17-i, 12 UTC-s szinoptikus helyzetkép

Ahogy az az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatának frontanalíziséből is látszik, ezen a napon Európa időjárásának jelentős részét anticiklon határozta meg, front nem közelítette meg hazánkat. A Kárpát-medence az előbb említett magasnyomású képződmény délkeleti oldalán helyezkedett el, melynek következtében keleti, északkeleti áramlással jobbára száraz, kontinentális eredetű levegő áramlott a térségbe. A nyugati és a déli megyéktől eltekintve egész nap szinte zavartalanul sütött a Nap, s csapadék sem fordult elő sehol. A hajnali 0 és 5 fok közötti legalacsonyabb hőmérséklet elérését követően intenzíven emelkedni kezdett a hőmérő higanyszála és délutánra 16, 19 fok között érte el tetőpontját. A szél sebességét tekintve is nyugodt volt a vasárnapi nap, jórészt mérsékelt maradt a légmozgás.

 

Ilyen körülmények között kedvező feltételek adódtak kisebb méretű portölcsérek kialakulásához. Keletkezésük fizikája nem túl bonyolult. Az erős besugárzás hatására könnyedén kirúgódott az állapotgörbe, mely a 2. ábrán tekinthető meg.

2. ábra: Április 17-ei 12 UTC-s budapesti szondafelszállás

Sőt, nemcsak hogy kirúgódott, hanem az alsó néhány száz méteres tartományban úgynevezett überadiabatikus állapot alakult ki, melynek értelmében a hőmérséklet a felszín felé haladva több mint 1 °C-ot emelkedik 100 méterenként. Ez egy abszolút instabil helyzet, amikor a talaj közelében elhelyezkedő légrészecske a felmelegedés hatására (sűrűsége kisebb lesz a környezeténél) magától emelkedni kezd. Az emelkedő termik-buborék területén alacsonyabb lesz a légnyomás, így erre a területre levegő áramlik a környezetből. A beáramló levegő minden irányból érkezik, ezért alacsonyszintű horizontális szélnyírás jön létre, melynek hatására pedig megnyúlik, és örvénylő mozgásba kezd a tölcsér. Az impulzusmomentum-megmaradás törvénye, vagy más néven perdülettétel alapján, ahogy a tölcsér sugara csökken, úgy nő a porforgatag kerületi szélsebessége. Az ilyen szélerősödés létrehozhat akár 200 km/h-ás forgási sebességet is. A portölcsér a felszínről indul és halad felfelé, így nincs kapcsolatban a felhőzettel. Forgásiránya tetszőleges, nem a Coriolis-erő határozza meg, hanem a szélirány és az orográfia. Haladási sebességük elérheti a 70 km/h-át is, de előfordulnak stacionárius példányok is.

 

Több porördögöt is észleltek ezen a napon Magyarországon, ezek közül az egyik Ötvöskónyi területén keletkezett. Sprinterx2 nicknevű tagunk már eddig is bizonyította, hogy aki nyitott szemmel jár útja során, az igen érdekes meteorológiai jelenségeknek lehet szemtanúja, s Ő gyakran videófelvételt is készít a látottakról. Íme az Ő felvétele:


http://www.youtube.com/watch?v=j5G02OrLp6A

 

Másik észlelőnk, Gabeee nagymamája Kaskantyún (Bács-Kiskun megye) figyelt meg ugyanilyen jelenséget. Elmondása alapján így történt az eset:

„… vasárnap délután 2 és 3 között furcsa hangokra lett figyelmes. Igazán nem tudta körbeírni, azt mondta, mint mikor valami óriás szél fúj, de nemigen tudta mire vélni, mert szinte egész nap csak gyenge légmozgás volt. Aztán kb. 10-15 mp múlva, nagy csattanás és zörej. Mire észbekapott és kiment, már csak azt látta, hogy a kis melléképületének a teteje a szomszédban landolt, valamint a góré tetejének egyik felét is levitte valami. A szomszédban a garázs teteje járt ugyanígy. Elmondása szerint mindez maximum 10-15 mp alatt forgott le, de mire kiment, szintén nem fújt a szél.”


Telapo nevű regisztrált felhasználónk fotón is megörökítette az érdekes jelenséget:

3. ábra: Telapo észlelőnk felvételei a porforgatagról

 

Ezen kívül videóval is rögzítette a látottakat:

 

http://www.youtube.com/watch?v=E4VCoRUAAUg

 

Az alábbi elbeszélésből és felvételekből is látható, hogy az imént taglalt jelenség különlegessége és szépsége mellett akár károkozásra is képes. Hazánkban egy esetben fordult elő csupán, hogy emberéletet követelt volna egy portölcsér, nevezetesen 2007. május 2-án, amikor Budapest-Kőbányán egy gyermekek által használt légvárat emelt a magasba, majd dobott a földre. Egy kisgyermek életét vesztette, de hozzá kell tenni, hogy itt nem csak az időjárás, hanem az emberi felelőtlenség is hozzájárult a tragédiához, hiszen a légvár sajnos nem volt szakszerűen rögzítve.

 

Az elkövetkező napokban továbbra is jó esély nyílik porforgatagok észlelésére, ehhez elsősorban nagy harmatpont-depresszió (T-Td > 15 °C), gyenge vagy legfeljebb mérsékelt alapszél valamint száraz és napos idő szükséges.

 

A cikket írta: Tordai János (tjanos88)

Forrás:

http://www.met.hu
http://www.wetterzentrale.de

http://www.weather.uwyo.edu

Vissza a hírek főoldalra