2024. április 20., szombat

A kertek alatt jár az ősz

Időjárás-változás - Publikálva: 2017-09-09 13:20 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A nyár második felének advektív hatásokat gyakran nélkülöző, rendszerint helyi tényezők által irányított, nyugodt, meleg időjárása után szeptemberben az évek többségében megérkezik az igazi ősz, mind a makrocirkuláció, mind pedig a "hétköznapi" időjárás tekintetében. Az évnek ebben a szakában az arktikus-szubarktikus tájakon gyors lehűlés indul, a hidegraktárak megerősödnek és kiterjednek. Ennek következtében a teknők és gerincek kifejezettebbé válnak, a mélyebb ciklonok az alacsonyabb szélességekre helyeződnek. Mindezek nyomán térségünkben megjelennek a nagyobb légnyomás-ingadozások, az erősebb bárikus szelek, valamint a nem konvektív csapadék. Ilyen légkörzési évszakváltásnak leszünk tanúi a jövő héten.  

A bevezetőben leírtakat jól mutatja a szeptember 11-re, hétfőre várható makroszinoptikai helyzetkép:

 

A 2017 szeptember 11-re várható légnyomás és geopotenciál eloszlás Európában GFS szerint

 

A szeptember 11-re előrejelzett hőmérsékletek a 850 hPa-os nyomásnívón Európában GFS szerint

 

Jól látszanak a nyár második felében szokásoshoz képest már fejlettebb hidegdepók Grönland és a Sarki-Ural környékén. Ugyanakkor megfigyelhető az Észak-Afrikából Közép-Európa keleti felébe benyomult, nyárközepi hőmérsékletű melegnyelv, melynek a jelenlegi nyárias időt köszönhetjük.

 

Az izobár-térképen pedig feltűnő a Nyugat-Európa feletti alacsony nyomású teknő, déli végén jól fejlett mediterrán ciklonnal az Adriai-tenger felett. A téli félévre jellemzőhöz hasonló bárikus képet látunk már itt.

 

A melegnyelv fölöttünk tartózkodó magas hőmérsékletű levegője miatt szeptember 11-én, hétfőn még kifejezetten meleg idő várható országszerte:

 

A szeptember 11-re várható maximum-hőmérsékletek Magyarországon ECMWF szerint, az OMSZ honlapjáról     

 

Az alacsony nyomású képződményekhez tartozó, hosszan elnyúló frontzóna szeptember 11-én, hétfőn a késő esti órákban éri el nyugati határainkat. Ettől kezdve nyugat felől mind többfelé ered el az eső, a záporeső. A csapadékzóna a Dunántúl felett várhatóan viszonylag gyorsan átvonul, ott 12-én napközben már csak helyenként fordul elő gyenge zápor. Keletebbre azonban a front mozgása lelassul, ezért északkeleten az esti órákig számíthatunk csapadékra. Itt helyenként nagyobb mennyiségű eső is eshet, néhol zivatartevékenység kíséretében.

 

A magasban ekkorra már jelentősen csökken a hőmérséklet, a Dunántúl egy részén közel 10 fokkal:

 

A szeptember 12-re várható hőmérsékletek a 850 hPa-os nyomásnívón Európában GFS szerint

 

 Ez határozottan meg is  mutatkozik az erre a napra várható maximum-hőmérsékletekben:

        

A szeptember 12-re várható maximum-hőmérsékletek Magyarországon ECMWF szerint, az OMSZ honlapjáról

 

A talaj közelében is jelentős, 8-10 fokos csökkenés valószínű a nappali hőmérsékletekben szeptember 11-hez képest. Ehhez az ország északnyugat-délkeleti sávjában, az un. szélcsatornában élénk, gyakran megerősödő szél társul:

         

 Várható szélsebesség Magyarországon szeptember 12-én, a délutáni órákban ECMWF szerint, az OMSZ honlapjáról

 

A jövő hétre várható lehűlés egyébként előreláthatólag 2 hullámban következik be. Az elvonult hidegfront nyomán szeptember 13-ra, szerdára ugyan gyenge anticiklon épül fel térségünk felett, de a makrocirkulációs kép alapvetően nem változik meg Európa térségében. Sőt, csütörtökre az Atlanti-óceán feletti magasnyomású gerinc kifejezettebbé válik, a ciklonrendszer keletebbre helyeződik. Ezzel a sarki-tengeri légtömegeknek megnyílik az útja Közép-Európa irányába.

 

 A szeptember 14-re, csütörtökre várható légnyomás és geopotenciál eloszlás Európában GFS szerint

 

 Csütörtökön napközben azonban még valamivel melegebb levegő érkezik a magasban térségünk fölé:

 

 A szeptember 14-re, csütörtökre várható hőmérsékletek a 850 hPa-os nyomásnívón Európában

 

Aztán  késő délután eléri térségünket a következő hidegfront csapadékzónája, ezzel kezdetét veszi a lehűlés második hulláma:

 

 A szeptember 15-re, péntekre várható hőmérsékletek a 850 hPa-os nyomásnívón Európában GFS szerint

 

Elsősorban a nyugati országrész fölött előreláthatólag kifejezetten hűvös levegő tartózkodik majd a magasban ezen a napon.

 

Az időjárás ezután sem nyugszik meg. Mind GFS, mind ECMWF jelenlegi főfutása szerint a jövő hét legvégén, rá következő hét elején ismét lesz egy erős felmelegedési, rögtön utána pedig egy lehűlési epizód. Ebben azonban az időtáv miatt még nagy a bizonytalanság.

 

Az azonban bizonyos, hogy az idei nyár légkörzési, időjárási szempontból véget ér a jövő héten. A GFS fáklya-diagramja  is erről árulkodik:

 

 Fáklya-diagram  az aktuális GFS futásból

 

A tagátlag szeptember 12-e után tartósan a 30 éves középérték alatt marad. Ez valószínűvé teszi, hogy az igazi, hűvös ősz  hamarosan megérkezik.

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

Vissza a hírek főoldalra