2024. április 19., péntek

Milyen lesz az idei karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2018-12-17 16:40 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklődés övezte cikkeinket, melyekben hagyományosan az ünnepek előtt egy héttel azt latolgattuk, milyen időjárás várható karácsonykor. Idén, a hagyományt folytatva, már tizenegyedik alkalommal teszünk kísérletet a lehetőségek felvázolására.

Az idei nyár november elején is úgy tűnt, hogy soha nem akar véget érni, annyira kitolódott a száraz, meleg időjárás.

November közepén kezdett a kontinenst északkeletről délnyugat felé átszelő magasnyomású rendszer átrendeződni, utat engedve a hűvösebb, változékonyabb időjárást okozó légkori képződményeknek.

 

Így épp Erzsébet napján érkezett a Skandinávia felé áthelyeződő anticiklon keleti peremén lehúzódó hideg levegőn létrejövő mediterrán ciklon. Ez előbb a hideg légtömeget konzerválva több helyen okozott havazást, majd az előoldali áramlásában jelentős mennyiségű esőt.

Ezt követően november utolsó napjaiban támadott újra a tél, az ismét Skandinávia felé húzódó anticiklon keleti peremén ismét hideg léghullámok érkeztek és néhány helyen havazott is, majd száraz, hideg időjárás néhány helyen konzerválta is néhány napra a vékony hótakarót.

 

 

 

Ezt követően változékony időjárás alakult ki, enyhébb és hűvösebb légtömegek váltakozását okozó frontok többször okoztak az országot nagyrészt lefedő csapadékhullást, egyelőre még folyékony halmazállapotban.

Múlt hét közepén, 13-ára épült ki újra Skandinávia felett egy anticiklon, mely keleti peremén ismét hideg léghullámok érkeztek Közép-Európa fölé, ami újabb mediterrán ciklonképződést indított el.

 

 

 

Maga a ciklon tőlünk messze délkeletre húzott el, ám így is a melegfronti szakasza rég látott, országos havazást okozott.

 

Így egy héttel a Szenteste előtt szinte országosan több-kevesebb hótakaróval rendelkezünk.

A következő három napban egy magasnyomású gerinc okoz eseménytelen időjárást, az ilyenkor megszokott alacsony szintű rétegfelhőzet uralkodása lesz most is a jellemző. Csupán, ahol felszakadozik a hidegpárna azokon a területeken várható számottevő olvadás, főként a nyugati, délnyugati megyékben.

Csütörtöktől újra csapadékosabbra fordul időjárásunk, mivel az Atlanti-óceán felől néhány napra ciklonok és azok frontjai vonulnak a Kárpát-medencétől északra nyugatról kelet felé.

A frontok csapadékmezői gyors egymásutánban érintik majd hazánkat, több helyen hullhat ismétlődő jelleggel kisebb mennyiségű csapadék.

Amit elöljáróban el lehet mondani, a csütörtöki csapadék az ország északi felén még hóban hullhat, péntektől kezdődően inkább csak az északkeleti megyékben hullhat hó formájában a csapadék, másutt már a vegyes, illetve folyékony halmazállapot lehet az uralkodó.

 

A hőmérsékletek csütörtökig érdemben nem változnak, a fagyos (keményen fagyos) éjszakákat fagypont körüli maximumok követik.

Pénteken előbb a nyugati, délnyugati megyékben, a hétvégén már az ország nagy részén több fokkal fagypont feletti, akár 5 fok körüli maximumokra készülhetünk, az ország északkeleti megyéiben lehet esély arra, hogy beragad a fagypont körüli, esetleg kevéssel afeletti hőmérséklet.

 

Így a Szenteste fehér jellegére legbiztosabb módon a Balassagyarmat-Mezőkövesd-Nyírbátor ív felett lévő területek számíthatnak, ahol a csütörtök-pénteki csapadék java még hóban érkezhet. Másrészt a jelenleg vastag hóval borított déli-délkeleti megyékben lehet esély, hogy az olvadozó hó összefüggő maradjon.

Az ország nyugati felén inkább csak a magasabb térszíneteken lévő területek bízhatnak megmaradó hóra, nagy részben hómentes, vagy foltokban havas tájra van leginkább esély.

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetter3.de

http://wetterzentrale.de

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra