2020. július 13., hétfő

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#95
Cauchy!
A Tiszai árvíznél nem volt szó halottakkról, ami nagyban növeli egy helyzet súlyosságát. Persze attól még súlyos volt az is főleg hogy itt lakom.
Itt meg kinyögik hogy összesen csak 334 halottról tudnak de azért kiküldenek 10ezer halottaszsákot. Az üres városba (mert ugye aki nem megy azt bilincsben vezetik el) ahol ugye elvileg csak az a 334 test marad a katonákon kívül. A zsákba akkor vizet mernek vagy mi? Erre mondtam a szovjet híközléssel való hasonlóságot.
A másik amit nem értek, hogy ki beszélt itt sztereotípiákról? Leírtam amit látok és nem egy komplett szociológiai elemzést írtam Magyarországról.
#94
Nanovich: akkor magyarország is rendőrállam: pl a tiszai árvíznél te hallottál konkrét adatokat vagy információt? Szerintem itt még kevesebbről tájékoztattak, pedig ez sokkal közelebb van. De ugye aki eleve a Gonosz USA felfogással szemléli a világot, annak minden álhír fényes bizonyíték és minden cáfolata a zsarnok eltusoló magatartása. Sajnálom, hogy sokan csak Blikk szinten tudnak tájékozódni, és értékelni egyes országokat és az ott élő embereket. Bevett sztereotípiákkal: amerikai az elhízott nagyképű lusta , Angol: humortalan szintén nagyképű sznob, Román: magyarutáló hülye,stb stb. És persze a magyar, akit mindenki szivat, jaj jaj, Észre kéne venni, hogy nálunk nem azért mennek rosszabbul a dolgok, mert nincs szerencsénk, vagy rosszabb emberek lennénk egyénileg, mint a más országokban élők, hanem az aktuális helyzetben a VEZETŐINK rosszul döntöttek. Lásd világháborúk, forradalmak stb. A fejlett nyugati országokban az átlagemberben megvan a saját országi iránti "hazaszeretet" párosolva rengeteg lokálpatriotizmussal: - ezért nem szemeteli tele saját házatáját-, és ugyanúgy megvan a külföldiek iránti vendégszeretet. Persze lehet mindenhol találni ellenpéldát, de egy országot csakis a jó munkamorál a jó politika és a jó vezetés viszi előre.
#93
Igen, a hírek jó része álhír, ferdítés ill. dilettáns túlkapás, ki nem hagyva a politikai megrendeléseket.
Az usa nem a múlt héten kezdődő hatalmas társadalmi feszültségei, visszásságai pedig hirtelen tükröt mutatnak, ld. a Leifur által belinkelt NY Times cikket.
#92
A New Orleansban történtekkel kapcsolatban nem tudom miért de a hidegháborús szovjet hírközlés jut eszembe, keverve a tipikus usa agymosással. Azaz konkrét adatokat (még részlegeseket sem) látok sehol, magyarul értékelhető információ 0. Vagy ellentmondóak, legalábbis nekem.
Vagy esetleg a sajtó "fantáziálgatása" a megszokott stílusban: hullák, testrészek, rohadás, járvány, féreg, stb, stb....
No és persze a lóvé körül forog minden. A milliárdok már repkednek de azonfelül nem sok konkrétumot látok, a "rendőrállam" akaratérvényesítésén kívül...
#91
Hát igen, a hírek jó része hiszti meg politika
#90
Kuzmi, szerintem mindegy mennyi a végösszeg, ezeket a gondokat - némelyik gond nem is biztos hogy akkora, mint amekkorának tűnik - hamar megoldják. Viszont maradnak a társadalmi ellentétek, amikről a lentiekben belinkelt NYT cikk is szólt, meg amikhez valójában semmi köze szegény Katrinának, csak most neki "köszönhetően" egy kis időre látszatfoglalkozni kell velük.
#89
2005.09.09 07:49:26 Természeti katasztrófa Forrás: HírTV
A kulcsfontosságú olajfinomítókban leállt a termelés
Az amerikai törvényhozás megszavazta a George Bush által kért 52 milliárd dolláros segélyt a Katrina hurrikán áldozatainak megsegítésére.
Az újáépítés költsége elérheti a 200 milliárd dollárt is, amibe a külföldi segélyek és a magánadományok is beletartoznak. A hurrikán miatt legalább 400 ezer állás szűnt meg a régióban. A kulcsfontosságú olajfinomítókban megbecsülni sem tudják, hogy mikor állhat helyre a termelés. A déli területeken 11 nappal a katasztrófa után még mindig 720 ezer háztartásban nincs áram.


#88
Az Ophelia és a Nate:
Link
Itt pedig mind a három:
Link
#87
Szia Fenrir!
Áh, ezek most gyenge eresztések úgyhogy a közeljövőben nem igen lesz eksönnevet Tanulhatnának Ivántól nevet)

Maria még mindig hurrikán. A szélsebesség épp meghaladja az I. kategótiás hurrikánét (120 km/h). Valószínüleg 24 órán belül mérsékeltövi ciklonná válik. Központi légnyomás 982 hPa.
Nate is folytatja útját kicsit felgyorsulva ÉK-i irányba. Továbbra is I. fokozatú, 140 km/h-s széllel és szintén 982 hPa-os P min.-nel.
Ophelia pedig a 7. atlanti hurrikánnak mondhatja magát miután a szélsebesség meghaladta a 120 km/h-t. A következő 24 órában tovább fog erősödni. Viszont továbbra sem mozog így Florida É-i és középső részén fejti ki hatását. 985 hPa a szemben.
#86
Én csak arra utaltam, hogy a halottak nagy számának ill. az emberi lealjasodásnak itt valójában kevés köze volt a hurrikánhoz, annál több a társadalmi viszonyokhoz, a szociálpolitika fogalmának ottani ismeretlenségéhez, meg a totális bangladesi nyomorhoz, amiben Amerika legalább 17%-a él, akikkel senki nem foglalkozik, mint ahogy nem foglalkozott jó ideig most se. Ahogy a New York Times cikkben is írja a szerző: kissé furcsa, de bizonyos szempontból pont azok a feketék a szerencsésebbek, akiket most evakuáltak, ezek gyerekei legalább annyi év után most kapnak védőoltást meg látja őket orvos, érik őket impulzusok.
#85
Sajna nincs időm ennyit olvasni,de a múlt-kor cikke megmosolyogtató.Másrészt a nol-lal összevetve nagy az eltérés (26-150 md dolcsi),megint azt kell mondjam : a halottakat sem szokták tudni(lásd szept . 11) összeszámolni - hát még a károkat,ha sok.
Nehéz itt statisztikáknak hinni ...
#84
üssetek bele egy entert v. szünetet a linkbe nyugodtan, ha túl hosszú; azért hagytam így, mert múltkor magától tördelte a hosszú linket a fórum, bocs
#83
Egy picit elnagyolt, de mégis érdekes publicisztika a New York Times-ból a téma kapcsán, ebben néhány vonatkozásban benne van a lényeg:

Link

Aczél E. mindezt szépen átemelte a saját rövidke jegyzetébe, de így legalább magyarul is itt van néhány mondat; amikben valójában nem sok új van annak, aki ismeri valamennyire Amerikát:

Link
#82
Örülök Bakonyvár a higgadtabb hangnemedhez, tényleg nincs értelme vitázni.
A Katrina egy négyes hurrikán átlagos károkozását okozta volna (a 100 éves top10-be be sem kerülve károkozás szempontból, ám erősség ügyileg így sem), ha leszámítjuk New Orleans-t.
A Kartina óta forgó felhajtásnak azonban ne dőljünk be, irányított céljai vannak ...

Egy kis olvasnivaló:

Link
Link

Végül, de nem utolsósorban:

Link
#81
Nem a régi nóta,én mindent elhiszek már - rég beláttam,hogy nekünk csak hinni és fizetni kell :-)))) (én már csak nevethetek tankolásnál kínomban- szegény amerikaiakra gondolva a kemény 200 Ft-os benzinjükkel).
Az a szomorú,hogy akik a semmi nem változott a légkörben,nincs felmelegedés (pláne nem a légszennyezéstől) elvet eddig harsogták,áttértek a rendkívüli hurrikánok,nincs menekvés,olajválság nótára - csak megjegyzem,hogy ez gusztustalan.
Sajnos minden korban és tájon vannak elveiket a széllel változtatók,és szomorú,hogy akik nem haszonlesésnek tekintik az életet,azok is bedőlnek, pártosodnak,itt a metneten is egymásnak esnek stb.Pedig nekünk egy fillérünk sincs ebből a hobbiból,de most már látom - politikává lép elő a mi "agyament " kedvtelésünk.Csak az a kérdés,hogy van -e alapja az éghajlat politikai és bulvártémává válásának ?Ha van,ha nincs : káros,ha erről politikai és profitérdekek szempontjai szerint fognak dönteni,a hozzá nem értők meg az orruknál fogva lesznek vezetve.
Bár az előző beírásom megint vitaindítónak tűnt,ne emlegessük a múltat - egyetértek,de szerintem csak valós ellentmondásokra hívtam fel a figyelmet (Vegyük ki a károkból N.O-t,akkor is maradni fog annyi mint tavaly összesen.De elhiszem,ha nem azt is,mert nem számoltam össze a milliárdokat és halottakat.)
Itt -e fórumot ne vitafórumnak használjuk,hanem próbáljuk a tényeket objektívebben mérlegelni - több szem többet lát alapon.Hátha így lesz valami hatása - hála az internetnek !
#80
Bakonyvár: Ne kezd megint ...

Eme szezon egyáltalán nem rendkívüli, hagy ne soroljam, ill. emlékezz Czelnay tanítására, és tanulmányaira, hány hurrikán is van itt és ott egy szezonban.
A New Orleans-i katasztrófa pedig egy jóval kisebb hurrikán esetében is megtörtént volna, ha nem is fúrták meg a gátat, de majdnem, egy rég óta "várt" katasztrófa lett belőle (a túlcsorduló pohár esete), rég esedékes voilt már sajna, ám a "strucc-politika" ...
Ebből ered az iszonyatos károkozás ...
A gazdasági kihatások és a hurrikán között csupán annyi a kapcsolat, hogy alig várták eme forgatókönyvet (és ez komoly!!!) az olajhiénák, tehát a politika miatt x dollár az olaj, nem a hurrikán miatt, és eme politikai irányvonal ettől az évtől indult be, és hosszabb távon elég érdekes gazdasági és társadalmi következményeket generálva.
Lelkük rajta, dehár régóta ismerős: Embernek ember a farkasa....
#79
Tavaly ilyenkor tettem némi megjegyzért /kaptam is érte,alig maradt rajtam keresztvíz/ az akkori ezrekben/Haiti,Fülöp-szk. stb./mérhető hurrikánáldozatokkal, rekordgyanús biztosítási kárkifizetésekkel /4 hurrikán Floridában/ kapcsolatban.Valaki ha jól emlékszem 2001-ig terjedő hurrikánstatisztikai vizsgálatokra hivatkozva mindenkit megnyugatatott,hogy semmiféle "helyzet" nincs ,minden a régi.
Azért kiváncsi lennék,ha most szeptemberben hajókázna Amerika felé Kolumbusz/akár 1492-ben/,hogyan érné el a Bahamákat ?
A tréfáért bocs,de komolyra fordítva a szót,ha a Katrina,mint tudjuk egy mindennapi/évi/ jelenség,miért éppen most semmisítette meg New-Orleanst ?A terrorista ürgék megfurták a gátakat ?Vagy az olajlobbi,hogy így más kárán még gazdagabb legyen? Vagy már alig van olaj és így akarják a maradékot extra áron eladni ?Tavaly menetrend szerint mentek a környéken a szokványosan erős és gyakori hurrikánok,de semmiféle olajsokkra nem emlékszem.Sőt korábban (tudjuk ugyanennyi hurrikán mellett) sosem emlékszem,hogy az időjárás és az olaj ára közt korreláció lett volna.
Lehet,hogy tiszta hülye lettem,hogy ilyeneken morfondírozok,de nem véletlen - szerintem valaki(k) a bolondját járatják a tudatlan demokrata plebssel.
#78
A hurrikánvadászok

Link

Szívesen velük tartanék...
#77
2005.09.08 13:16:58 Természeti katasztrófa Forrás: ma.hu
Katrina nagyobb katasztrófa, mint szeptember 11.? - gazdasági összeomlásra számítanak
A Katrina hurrikán pusztítása okozta gazdasági károk következményei többszörösen súlyosabbak lesznek a költségvetésre nézve, mint a 2001. szeptember 11-i terrorista merényleteké - legalábbis erre számit Judd Gregg republikánus szenátor, a szenátus költségvetési bizottságának elnöke.
Amennyiben ez bekövetkezik, úgy keresztül húzhatja Bush elnök számításait, hogy második hivatali ciklusa alatt csökkentse az adókat és az államháztartás hiányának pótlására fordítandó összegeket.
A hurrikán okozta károk összesen 100 milliárd dollárral terhelhetik meg az amerikai költségvetést - jelentette kormányzati képviselőkre hivatkozva a New York Times, de Harry Reid demokrata párti szenátor szerint ez az összeg a 150 milliárd dollárt is elérheti. Összehasonlításul: a 2001.szeptember 11-i terrorista merényletek után New York városa 21 milliárd dollárt kapott az államkasszából.
Időközben a FEMA segélyszervezet 25 ezer halottaszsákot hozatott a New Orleans és környéke halálos áldozatai számára - közölte a washingtoni egészségügyi minisztérium.
A legfrissebb, átfogó vizsgálatok szerint a várost részben borító vízben igen nagy a kóli-baktériumok és az ólom koncentrációja, vagyis a víz veszélyes lehet például gyermekek számára, ha sokat nyelnek belőle. Szerdai közlés szerint a város déli részén 5 ember életét vesztette a víz fogyasztása folytán kapott baktériumfertőzés miatt. A kóli-baktériumok ürülékből kerülhettek a vízbe, de sok benne a szemét, az ipari hulladék, valamint az elárasztott autókból a benzin és olaj, továbbá egyelőre ismeretlen számú holtest is van a vízben, illetve alatta.
A New Orleans polgármestere által elrendelt kényszerkiürítés szerdán még nem kezdődött el. Egyrészt nem világos maga a rendelkezés sem, másrészt pedig a hadsereg már bejelentette, hogy kényszerintézkedés végrehajtásában nem vesz részt, és Eddie Compass, a város rendőrfőnöke szerdán közölte, hogy "kényszer kiürítésre csak a legvégső esetben kerülhet sor".
A vízzel elárasztott metroplisban különben becslések szerint még mintegy tízezren tartózkodhatnak.
Miután sok városlakó nem volt hajlandó háziállatai nélkül elhagyni New Orleanst, a kiürítést intéző alakulatok most már készek arra, hogy azokat is elszállítsák az elöntött városból. Szerdán egy középület előtt már kutyáikkal és macskáikkal sorakoztak az emberek, várva, hogy kimenekítsék őket, bár a katonaság jelezte: már eddig is vittek háziállatokat, de úgy tűnik, a hír csak mostanra terjedt el.
Az elszállítás arányaira jellemző, hogy naponta száz, egyenként 30 ember befogadására alkalmas helikopter indul útnak a városból. Közben pedig egy állatvédő egyesület hozzálátott, hogy összeszedje a kóborló háziállatokat.
A Katrina okozta pusztítás következtében törvénykezési szünet van Louisiana államban és valamennyi folyamatban lévő bírósági ügy intézését szeptember 25-re halasztották. Kathleen Blanco asszony, az állam kormányzója ezt azzal indokolta, hogy az áradások miatt számos bíróság és közhivatal kénytelen volt bezárni.
A rendőrség egyébként 171 fosztogató és erőszakos cselekményeket elkövető személy őrizetbe vételét követően biztonságosnak nyilvánította a várost.
#76
Link
#75
Link
#74
Most olvastam, hogy a NATE hurrikán 2005. szeptember 13-án kedden trópusi depresszióként elérheti Nyugat-Európa partvizeit. Ez még csak természetesen előrejelzés és hosszútávú, úgyhogy egyenlőre óvatasan kezelendő.
#73
Hello Nano! Ezek a hurrikánok merre tartanak és mikor lesz "eksön"? nevet
#72
Link
#71
Nate tovább erősödött. A külső szélsebesség eléri a 140 km/h-t így már erősebb mint a Maria hurrikán. Mindkét hurrikán középponti nyomása 980 hPa.
A Floridai partoknál pedig az Ophelia trópusi vihar "tevékenykedik". Az előrejelzések 75-125 mm csapadékot várnak de egyes helyeken (főleg É-Florida) elérheti a 200 mm-t. Széllsebesség 80km/h, minimum nyomás 998 hPa.
#70
A műholdfelvételek alapján a Maria erősebb az előrejelzettnél. Bár már csak I. fokozatú és továbbra is gyengül. Becsült középponti légnyomás 980 hPa.
Közben Nate is kinőtte a trópusi vihar kategóriát és szintén I. fokozatú hurrikánná fejlődött és erősödni fog a következő 24 órában. A becsült legkisebb középponti nyomás 985 hPa. A vízszintemelkedést kb 1,5 m (4 láb) magasra várják a Bermuda-szigeteknél.
#69
Link
#68
Link
#67
Link
#66
A Maria hurrikán (II.) az előrejelzések szerint gyengülni fog a következő 24 óra során, mivel NY felől mérsékelten száraz levegő áramlik be a rendszerbe + az északi hűvösebb vizek felé tart. Jelenleg 970 hPa a légnyomás a szemben.

Link Látszik hogy a NY-i oldala egy kicsit megviseltnevet Tőle DNY-ra a Nate névre (nem)hallgató trópusi vihar.
#65
Katrinával és az amerikai hatóságokkal és vezetéssel kapcsolatban meg a szokásos szarkazmus jellemzi a minőségi brit lapokat is:

Link

ugyanakkor ott létezik önkritika és öniróniai is, elég súlyos:

Link

#64
Az utóbbi hármas linkből a középső a Koreai Met Szolg. mm/óra intenzitással értelmezhető kompozit radarképe, 10 percenként frissül.
#63
Link
#62
Link
#61
Link

Link

Link
#60
Link

Link

Link
#59
Általában a szemtől jobbra tehát keletre szokott nagyobb lenni a pusztítás.
#58
Végre megszületett ez a fórum, örülök neki! nevet
#57
Bakonyvár: Én nem várok Japánban akkora mellékes zűrzavart (a tájfun okozta károk adottak lehetnek) , hisz náluk bizony a tájfunvédelem nem mellébeszéd, mint az usában, hanem tény, példa erre: Okinawán a tenger felől a több méter magas beton hullámtörők, cunami-tájfun közös ellenszere.
#56
Nemtom észrevettétek-e újabb 2 rém születését?AL15 (Atlanti) és 13W (Csendes) ha jól írom a hamarosan viharrá váló depressziók nevét.
#55
Már összezavarodom,hogy ez milyen fórum...
Japánt (5-ről már 3-asra gyengülve)elérte délről Nabi.Lehet,hogy nem izgalmas,de hasonlónak látom a helyzetet,mint az USÁ-ban.A japánoktól azért fosztogatást és lövöldözést nem várok...
Már a viharzóna előtt akkora esők voltak,hogy nekünk egész nyárra elég lenne - mi jön akkor ezután ?
#54
Köszi Kuzmi, majd kipróbálom, és összehasonlítom a NASA WW ugyanezen funkciójával.
#53
Igen, 90°-ban a függöleges rálátástól a vízszíntesig. Tulajdonképpen a 3D a hegyek, völgyek esetében a leglátványosabb. A lényeg elég időt hagyni a letöltéshez, akkor a legélvezhetőbb az egész.
U.i. : Ezt az egészet legjobb lenne egy nagy LCD, ill. plazma TV-n vagy monitoron nézni, amely a falon van:nevet)
Nagyon látványos lenne...
#52
A Google Maps letöltött változatában lehet vertikálisan forgatni a dolgokat? Magyarul működik hozzávetőleg 3D-ben az egész? Mert ebben számomra eddig a NASA World Wind 1.3 igen jónak tűnik.
#51
A sok kmz fájlt nézve csak csorog a nyálam, egyszer talán nekem is lesz olyan netem, amivel ...
#50
Bakonyvár: Nem operálódik ki, mert van igazad, bizarr és egyben mélyen elgondolkodtató a helyzet, a világ önhatalmú rendőre most egyszeriben koldul, mi ez, ha nem a csődje az"olajlobbi-kormányának".
#49
Link
ez egy másik link itt is, hasonló sok kzm file van, ami mögött lehívható kml file-k találhatók.
Na, szal eleget kutattam, most van egy hétre való nézegetni való.
További jó kutakodást!
#48
Találtam egy több ezer kmz fájt tartalmazó adathalmazt, amelyet fel kell tölteni a Google Earth-ra, ekkor megjelennek ezek a pontok. Majd rákattintva az adott pontra, linket kinál fel, ami az adott pont kmz file-ját lehívható azonnal, a Google meg is nyitja.
Egy pont egy kmz file-t tartalmaz, így nincs veszély, hogy lefagyjon a gép, a sok adat miatt.(kipróbáltam)
A több ezer pont(térkép) mind a Katrina pusztítása utáni helyzetet tartalmazza.
Ez eddig a legrészletesebb adatbázis, amihez hozzáengednek.
Érdemes legalább a ponthalmazokat letölteni, hogy bármikor az adott kép kmz file-ja hozzáférhatő legyen.
Itt a adathalmaz linkja:
Link
#47
Hali! Bakonyvárnak igaza van, nem lesz kimoderálva, mert ezért jött létre ez a fórum, hogy ezeket itt meg lehessen vitatni.
#46
Vannak müholdfelvételek a hurrikán mozgásának írányaban, több száz is.
Itt a fő link, ebből aztán le lehet menni alsóbb szintekre, ahol nagy felbontású képek is letölthetők:
Link
Adott kockára kell ráklikkelni, és újabb ablakban további képsorozatokra lehet nyitni.