2020. július 13., hétfő

Hurrikánok és tájfunok

Adott napon: 
Keresés:
#145
Vásárlóerő-paritáson számolva a magyar GDP 2005-ben hozzávetőleg 160 milliárd USD lesz, az amerikai pedig közel 12.000 milliárd USD.
#144
A Khanun már 2-esre szelidült délelőttre, éjszakára már az 1-es kategória alá várható.
Az Ophelia járja szokásos táncát, a vicc mikor kiadták a "patraszállási" riasztást, azóta csak távolodott a parttól, most épp (újra) stagnál.
A Maria pedig tovább araszol ÉK ill. a Nate tovább jön K felé.
#142
Link
#141
Nem tudom van-e itt közgazdász, de ez a 125 milliárd dollár - én úgy tudom - több, mint Magyarország egy év alatt megtermelet GDP-je. Csak hogy legyen mihez hasonlítani.
#140
Nem tudom hány cég készít előrejelzést,de a TSR a Khanun tájfunt tegnap 3-ról mára 1-re jelezte.Ehhez képert ma reggel 4-est ír és Kínában már eléggé pusztíthat.Pár napja még Tajvan közepén át jelezték,ehhez képest elment mellette.
Ilyen pontos,komoly előrejelzések alapján kellene mondjuk 5-ös esetén kitelepíteni Tajvant,Japánt,N.O-t,Haitit,Luzont stb.stb. ???
#139
Link

bár pontatlan kissé a grafika, mert Izland felé már csak extratropical storm lesz Mária
#138
Az N24 TVszerint 125 milliárd dolláros kárt okozott Katrina. Az eddigi csúcstartót, Andrewt 4szeresen felülmúlta. Nem semmi..
#137
Generál majd némi szelet hétfőn Izland déli és nyugati partjainál: Link
#136
Ja én is néztem tegnap, csak nem tudtam melyik hurrikán ez. Amúgy ha valaki megnézi a 850-es hőmérséklet előrét, azon is látszik, hogy hurrikánról van szó, mertt gyakorlatilag hiányzik belőle a ciklonális hőmérséklet felépítés: nincs kifejezett melegszektor, és hidegfrontja sem
#135
Bizony KP, szép stabil előoldali helyzetet varázsol majd nekünk.
Úgy bizony Bakonyvár, az év első "hurrikán-import-mérsékelt övi ciklona" lesz a Mária, a Nate lehet hogy inkább Afrikának megy.
#134
Köszönöm !Ezek szerint kimélyültebb ciklont,nagyobb csapadékot és szelet kaphatunk Európában,ha az újabb két hurrikánmaradvány erre téved ?!
#133
Ja, látom.
Már azt hittem valami forró dologba nyúltam bele.:nevet)
#132
Nem Tamás, csak egyesítettem több beírásom.
#130
vidám
#129
Snowhunter: Kimoderáltad magad? :nevet)
#128
Az atlanti óceán feletti már a GFS futtatásokban is látható szép szabályos, és mély ciklon a Mária maradványa. Örvényességi adalékként fokozatosan beépül a mérsékelt övi ciklonrendszerbe. A cikloncentrum stabilan 980 hPa körül lesz, és nagyon sokáig követkető.

#127
Bakonyvár: Ugyan nem követtem eddig, de a hurrikánok egy része bizony (ami túléli a szárazföldet, vagy csak elhalad a a K-i part mellett É-nak) hidegebb vízfelszín felett átrendeződik egy kisebb egyensúlyi állapotban mérsékelt övi ciklonná, ám eredeti (pl izlandi) testvéreiknél kisebb légnyomáscentrummal, a 980hPa alatti ciklonaink jó része mindig is "hurrikán-import" volt-van-lesz.
#126
3 modellfutás is úgy néz ki hogy Nate maradványa eléri az Európai szárazföldet, sőt egy szerint be is száguld Spanyolországba.
Link
#125
Igen, Ophelia épphogy megcsípi a az I.-es kategória alsó határát 120 km/h-s széllel. 984 hPa a központi légnyomás. Gyenge erősödést jeleznek előre a köv. 24 órára.
Maria azzal együtt hogy ma végérvényesen elveszti trópusi tulajdonságait erősödni fog. Jelenleg 95 km/h-s az átlagszél benne.
Nate azonban még trópusi vihar és felgyorsulva-40 km/h-s sebeséggel- halad K felé majd fokozatosan ÉK-i irányba fog fordulni. A szélsebesség még meghaladja a 100 km/h-t, trópusi vihar erejű szelet a központtól 335 km-es körzetben produkál.
#124
Amióta /2 éve/internetezek újdonság számomra,hogy a hurrikánok mérs. cikl-ként északkelet felé haladnak és elérik akár Európát is.
Korábban úgy gondoltam,hogy a szárazföld v. a mérsékelt öv határán (megszűnvén a meleg és nedvesség) felszívódnak mint egy zivatarfelhő.Úgy látom a gyengék,melyek nem hagyják el a trópust így is járnak,de az erősek még itt nálunk is többszörösen átalakulva komoly ciklonként megjelenhetnek.
Az volt az érzésem a hét elején,hogy a Franciao-t elérő örvény a Katrina utóda,míg aug.10 körül itt örvénylő ciklonunknak is volt hurr. előzménye.
Szokta követni valaki ezek útját Európa felé ?
#123
Bizony, tanulságos filmek, ugyan Kóla-puska-sültkrumpli-t (találó a nem pontos fordítás) még nem láttam, de pótolni fogom.

Igaza van Gábornak a tények azok tények, azt hiszem ezzel most le is zárhatjuk a honi ill. usabeli társadalmi (el-el csapongva) elemzést, egyetértek Kuzmival.

Nézzük újra az aranyosokat.

A Khanun immáron Tájfun 2-ként halad Kína felé, az Ophelia újra hurrikán 1-ként most épp távolodik Floridától a két "atlanti-vándor" az előrelejzett mérsékelt övi ciklonná válást betartva haladnak, a Nate K-nek, a Maria ÉK-nek.
#119
Sziasztok!
Nem szeretek beleszólni, de óhatatlanul is már a politikai mezején lépkedünk.
Talán ezt a témát hanyagolni kellene, bár remélhetőleg nincs hatása, de mi sem tudjuk kivonni magunkat a jelen eseményei alól.
(Lásd. bírósági bejegyzés)
Bocs a jelzésért.
#118
Leifur: nem láttam a filmet, de megpróbálom megsasolninevet
#117
Ja Kali, sokszor szeretnek búsongani meg siránkozni a honfitársaink, ez igaz. De ettől még a tények tények maradnak, már ami az amerikai társadalmat illetni. A tényekkel nincs mit vitatkozni, azokat vagy ismerjük vagy nem. Nézzetek meg egy-két Michael Moore filmet, azok nagyon jó kórképet adnak, ráadásul a saját szemüvegükön keresztül. Nem feltétlen a Fahrenheit 9/11-re gondoltam, az kissé kampányízű talán, sokkal inkább pl. a BOWLING FOR COLUMBINE-ra (magyarul azt hiszem Kóla, puska sültkrumpli lett a címe). Bocs az offért, csak hihetetlen az, hogy milyen fokú naivság van az emberekben, egyszerűen az ismeretek hiánya miatt.
#116
Persze van kivétel, mielőtt valaki ezzel jön, de elég körbenézni itt a metnet is, s könnyen látható, hogy mennyien vannak, akik csak negatívat tudnak írni, ez rossz, az rossz, stb, ez régen nem így volt, az sem így volt, most 5 mm-vel több esett, hú mi fog történni, felborul az éghajlat, stbnevet
#114
Az 1926-os hurrikán 90milliárd dolláros óvatosan becsült károkozása mai árfolyamon mennyit "érne", és ez csak egy példa.
Ennyit a Katrina minden idők leg... szólamairól.
#113
Na akkor találgatások ide-oda itt egy konkrét szélelőrejelzés:
Link
Ki-ki döntse el maga hogy milyen kategória és mikor...
#112
Ha nekünk magyaroknak lett volna néhány indiánnal megspékelt európányi terület,kiváló termőföldek,hatalmas erdők,rengeteg olaj és érc,sok millió rabszolga 1865-ig,100 millió dolgos bevándorló a világ minden tájáról és sokezer km tenger,amely elválasztott volna a dühöngő tatár,török,osztrák,orosz,francia,angol,román stb. inváziós hadaktól mire vittük volna.?Amikor Amerika csodájáról beszélnek és kemény munkájukról ezekről fura mód megfeledkeznek.Ha a mi országunkra sem lépett volna soha egy hódító harcos sem hol lehetnénk ?Ennyi ordassal körülvéve az "amerikaiak" sem lettek volna sehol.Én nem segélyezem mással őket,csak a magas benzinárral - érjék be vele.

Ha a hírek megbízhatatlanok,a kamerák talán még nem csalnak.Ha látom az árvizet,összedőlő hidat,házat stb. tudok már számolni ha valaki letagadja vagy felnagyítja és dobálódzik össze-vissza a számokkal akkor is.Májusban elég volt egy filmkocka,hogy tornádót mondjak,ha a kétkedők ezer bizonyítékot akartak akkor is.
Vigyázni kell a károk múltbeli értékeivel való összehasonlítgatásnál.Előrejelzések,műhold és radarképek híján jóval nagyobb a pusztítás a régi hurrikánok,tájfunok esetén.Képzeljük el,ha mondjuk 60 évvel ezelőtt csapott volna le Katrina:biztos lenne a kiürítés híján a 100 ezer halott.
#111
Friss infó szerint visszaerősödik 1.fokozatúvá az OPHELIA.
Nem tudom mennyire megbizható infó, de annak tűnik.

#110
Zoo_1!
Ezt honnan tudod? Ezt sem jelezték előre hogy vissza fog gyengülni. Azt sem mondják hogy vissza fog erősödni bár nagy rá az esély de nem biztos!
"Ophelia has the potential to restrengthen to a hurricane over the next day or so." NWS TPC/National Hurricane Center Miami, FL
A "potenciális"-on van a hangsúly. Egy szó, de az időjárásnál sosem tudninevet
#109
De még újra fog generálódni,helyzetét nem nagyon változtatja.
#108
Kuzmi! Azóta már rég visszagyengült!
#107
Az Ofélia nevű trópusi vihar elérte a Hurrikán besorolást, és Florida partjai felé közeledik. A viharkutatók szerint nagy a valószínűsége, hogy még az idén egy újabb nagy vihar csap le az Egyesült Államokra.
2005.09.09 15:56:45 Meteorológia Forrás: HírTV


#106
Én úgy gondolom,hogy ennek a fórumnak inkább azt a címet adhatnánk,hogy : IDŐJÁRÁSI SZÉLSŐSÉGEK,TERMÉSZETI KATASZTROFÁK,mert akkor ebbe a kategoriába tartozhatna,a rendkívüli szárazságtól ,a hurrikánoktól, az Etna kitőrésén át a cunamiig minden,akár még a nap folt tevékenységek is.

Kiváncsi vagyok mi erről a véleményetek.
#105
Rendben Gábor:

Tiszaújvárosi Krónika.

A munkahelyen adták ma a kezembe, tudták, hogy imádom az ilyen cikkeket, he-he !
#104
Szerintem kijár neki a reklám Józsi, áruld csak el melyik volt. nevet

Cauchy, semmi gond, nem kavart hurrikánt a beírásod nevet, egyszerűen vannak különböző megközelítések, amelyek persze később mindig fejlődhetnek a megfelelő tapasztalat és ismeretek birtokában.
#103
Gyönyörűség:

Egy helyi újságban (hagy ne reklámozza, he-he), a nagyot mondás (akarom mondani jaj de nagyot akarok mondani-efektus) tipikus esete állt fenn.
Hagy idézzem:
"... . A jelenségnek van három másik szava is, amelyek közül világrészenként jellemzően használják valamelyiket: ciklon, tájfun, tornádó, ..."
Később kijelenti a zsurnaliszta, hogy ezek általában a mexikói-öbölben ill. Nyugat-Indiában szoktak keletkezni.
A cikk végig ilyetén profi megalkotású.

Megdöbbentő ...
#102
Látom egész szép kis "hurrikánt" kavart ez akis beírásom, látom azzal is egyedül maradtam (amit igazából írtam/írni akartam), hogy a mostani világ hatalmi helyzetét nem egy isteni beavatkozásban kell keresni, aki azt mondta: nesze amerika itt egy csomó pénz és szivasd meg a szegény kis országokat. Gondoljatok bele, azoknak ott mindezt létre kellett hozni, kérdés, hogy miylen eszközökkel, gyakorlatilag mellékes is, mert mi itt európában sem voltunk jobbak, és most se vagyunk jobbak. Amíg mi értelmetlen célokért világháborúzgattunk, addig az Usa szépen kihasználta a helyzetét. Ennyi.
Összefoglalva: a saját helyzetünkért ne már mindig más legyen a felelős, meg a körülmények, ne mindig másban keressük a hibát, véleményezzünk más társadalmi rendszereket, hoyg azok milyen mocskosak, dekadensek. Tipikusan a szálka és a gerenda esete forog fenn.
#101
Na Opheliának betette az ajtót hogy megmozdultnevet
ÉÉK-i irányba tart 10 km/h sebességgel. A központja jelenleg 185 kilométerre K-re van a Floridai partoktól
A 9 UTC-s légi felderítés alapján már csak trópusi vihar 105 km/h-s széllel. Azonban nagy az esély a újraerősödésére. A repülőgépes mérés alpján a központban 991 hPa a nyomás.
#100
Ejha, kicsit túldimenzionáltnak érzem ezt a társadalmi vetületet (talán először részben nem értek veled egyet Cauchy, de ez mingegy), bár nincs gond vele, hisz erről is szól eme fórum, mégis örülök Nanovich legutóbbi írásának, he-he !
#99
Maria folyamatosan gyengül de még mindig trópusi karakterisztikát mutat. Szélerősség 110 km/h, Pmin 982 hPa
A Nate hurrikán felgyorsulva halad az Atlanti-óceán középső térségei felé. Szélerősség 150 km/h, P min 979 hPa. Hurrikán erejű szél a központtól 45 km-es körzetben lehetséges.
Ophelia megmozdult és lassan É-i irányba halad. A legújabb radarfelvételek (8 UTC) azt sugallják hogy gyengülni kezdett, holott az eddigi előrejelzések a folyamatos erősödésével számoltak és nem zárták ki (15 %-os valószínűség a köv. 36 órában) a II. kategóriás minősítést sem.
A Khanun tájfun is épp hogy eléri I.-es besorolást. A Csndes-óceán felett Japántól 800 km-re DK-re van. 120 km/h-s szélsebességet produkál 145 km/h-s lökésekkel.
#98
Link
#97
Cauchy, abban igazad van, hogy a sztereotípiák félrevezetők és leegyszerűsítők (bár éppen most senki nem emlegette őketnevet, olyat nincs is értelme mondani, hogy az amerikaiak vagy angolok vagy magyarok általában véve ilyenek vagy olyanok, olyat viszont igen, hogy milyen viszonylagos értékek alapján ill. értékvákumos környezetben szerveződik egy adott társadalom. Amúgy ez a szerintem kissé naiv "de egy országot csakis a jó munkamorál a jó politika és a jó vezetés viszi előre." felvetés persze részben igaz lehet, de a valóság szerintem picit árnyaltabb, az ún. "jó politika és a jó vezetés" szerepe adott esetben marginális egy erős gazdasági elit és az általa a politikába ágyazott érdekcsoportok dominanciája mellett. A jól működő gazdaság is sok mindenen alapul, Amerikában pl. igen fontos elemként a kutatáson, az meg elsősorban a külföldről megvásárolt agyakon (brain drain), ami okos dolog persze. Egy ország egyébként nem attól lesz fejlett, hogy a lakosság többségének totális eladósodása árán is - ez már tény az USA-ban - továbbhajszolja a fogyasztást, a már réges-régen nem fenntartható növekedést, és ehhez megfelelő alanyokat talál az egyszerű ideológiákkal még az európai tömegeknél is nagyobb arányban könnyen agymosható állampolgáraiban, miközben az ország ötöde reménytelen nyomorban tengődik, és persze folyamatosan folynak külföldön a hótídó-szerző háborúk, mert hát az is kell ahhoz, hogy menjen a gazdaság szekere. Persze nem tudom te mit vélsz ún. "fejlett nyugati országnak"; az amerikai gazdasági/katonai erő tényleg lenyűgöző, az amerikai alapító atyák alapvetései tényleg értékelvűek voltak a XVIII. században, de a jelenlegi amerikai társadalom nagyon sok sebből vérzik, és szerintem sokkal inkább jelent elrettentő példát. Ezeket amúgy nem én mondom, elég ha az ember elolvas néhány komolyabb - akár amerikai - politológiai, szociológiai elemzést, és persze saját szemével és bőrén is megtapasztalja picit a kinti helyzetet, és persze nemcsak a nyugati meg keleti partokon, hanem bent középen is, ahol az átlag amerikai fogyasztó-választópolgárok millióinak nagyobb része él.
#96
Leifur: természetesen nem látunk a dolgok mögé, kevés az infó és annak is egy része a valóság.
Maga az olajpiac is egy nagy hiszti. a gond ott kezdődik, hogy az USA-nak lesz pénze 200, akár 500 milliárd újjáépítésre, és az elemzők szerint is csak kissé törik meg a konjuktura, addig az EU-övezetben a gyenge lábakon álló növekedésnek egy olajárrobbanás is beteszi a kaput. A fogyasztói árak növekedéséről még ne is beszéljünk. Hisz minden termék árában ott az olaj is.(szállítás, müanyagipar, energiaipar stb)
Magyarul, tetszik nem tetszik mi fogjuk a legtöbbet fizetni.
Gond alapja: az olajfinomítás, amig nem tudja visszaállítani finomítói kapacitását az USA addig folyamatosan magas szinten lesz az olajár.(benzin és gázolajár)
Tulajdonképpen nem is olajválság van, hanem feldolgozóválság.
Sokkal több a kereslet a kész benzin, gázolajra, mint a jelenlegi vilagkapacitás. Az USA-nak lesz pénze megvenni a z üzemanyagot magassabb áron is(jelenleg ez politikai akarat).
Addig mi csak sodródunk az árakkal, és nem tehetünk ellene semmit. Sajnos egy finomító építése vagy rendbetétele nem 1-2 hét, hanem akár több hónap is.
A nagy kérdés: a tél előtt képes lesz-e USA visszaállítani kapacitását, hisz rengeteg helyt a mai napig is olajjal fűtenek.
HA nem akkor a legnagyobb baj a tél elején kezdődik, addig ezt a problémát meg kell oldani, és az időjárást nézve akár 1-2 hónap alatt itt lehet a tél...