Van nálunk egy mesterségesen iderittyentett szilfa"erdő". Minden télen -van hogy decemberben-, találok ott gombát. Odáig eljutottam magamtól, hogy ezüstszürke döggomba. (Ez sem volt biztos, de az Entoloma, az igen.) Magyarán haláleset megint nem lesz a bulvárlapok címlapján, ha megkóstolom.
Februárban bevittem a TIT-re, ugyan nézzék már meg, mi a rosseb ez, mert ha saundersii, akkor sokkal később kell teremnie. És mikroszkóp alá vetették szerencsémre, így derült ki, hogy az Entoloma saundersii var. hiemale-t találom nagy számban. Magyarán az ezüstszürke döggomba téli változatát, ami ehető, és inkább a mediterrán országokat kedveli, de mint oly sok élőlény, fittyet hányt a térképre, és besunnyogott ide Pest megyébe is. Tömegesen.
Nem egy nagy szám, van szárítva jobb raktáron, de ha az ember friss gombát akar enni január-február környékén, kifejezetten jó. Persze ehhez kellenek ezek a lagymatag telek is.