Nemtom kinek válaszoljak, ezért inkább csak a vakvilágba, remélem nem lesz sértődés.

Szőlő: vannak jó kis rezisztens fajták (pl. Bakonyi László előadása Link , ő itt van a környéken laza
Nekem is néró, pölöskei muskotály, meg mégegy rezisztens fajta van, soha nem voltak betegek, bár a tavalyi fagy nem tett nekik jót, csak néhány alvórügyből hajtottak ki (idén is csak néhány napon múlt).

Szerintem érdemes helyi, régebbi fajtákat választani, lehetőleg nem szabadgyökereseket, legjobb (lennenevet) a helyben növő kis magoncokra oltani. Amúgy elvárjuk a fáktól, hogy levágott gyökércsúcsokkal, ágakkal, kevés növény és állatpartnerrel ne legyenek betegek.
A mai kiskerti növénynevelés szerintem párhuzamba állítható az "otthoni" egészségüggyel. Sokan a tüneteket kezelik ezzel-azzal (s persze mellékhatásokkal), a valódi okokat nem szüntetik meg és a helyes életmódot (alapállás by H.B.  laza) hírből sem szeretnék művelni, amivel elhagyhatóak lennének az orvosságok.

Hogy legyen valami értelmes is az írásomban: a tavaly ültetett eper mellet megjelent a szénában a kucsmagomba, nem is egy helyenvidám