2024. április 24., szerda

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#1248
Kertben is sok kék szõlõ van még,most voltam kint,ettem egy csomót,találtam még fehér szõlõt is,jó édes volt;ettem szedret is,bár elég savanyú volt; káposztafélék is vannak,petrezselyem is két sor van. Egyébként sok a falevél,szõlõlevél van mit összeszedni még. Pincében 11 láda paradicsom,6 láda mindenféle színû paprika,2 láda zeller,3 láda karalábé stb. vár elfogyasztásra,emellett van alma,karfiol,frissen szedett brokkoli,fel se tudom sorolni mennyi minden van...hál' Istennek.
A mai -3.6 fokos Tmin nem tett kárt a szõlõben,sõt talán finomabb lett "tõle". vidám
#1247
Ma jöttem haza este,van egy csomó kék szõlõ még a ház melletti kordonon,holnap szétnézek a kertbe is. nevet
#1246
Szia! Lehet hogy a géped letiltja a (tûzfal,stb)az IP-cím továbbadását..Gondolom..(hiba az ip címben)?
#1245
Floo!!!

Már harmadjára regisztrálnék be a pálmaliget oldalára, de mindig ezt írja ki, mikor belépnék: You are registered as BAD_IP by Protector.

Aztán egy napig el sem tudom érni az oldalt. Most mit csináljak? Képeket akartam feltölteni. szegyenlos Én ilyennel még nem találkoztam. Pedig tök jól haladt minden, regisztráció sikeres volt, de mindig kiírja ezt, ha belépnék: You are registered as BAD_IP by Protector. zavarban
#1244
Ezt a Lenti-hegyi, 1994-ben ültetett fügeóriást már párszor bemutattam, ez egy nyári kép Link , ez meg egy pár nappal ezelõtti Link
300 méter körüli magasságban van.
A gyümölcse Link Link Link
Ez pedig egy francia leírás Link , valószínû ez a fajta lehet a képeken látott.
Lefordítva a szöveg:
"Attention : cette variété n'est pas adaptée aux jardins de petite taille."

Figyelem: ez a fajta nem alkalmas kisméretû kertekbe

"...variété assez sensible au froid, préférant les situations chaudes du sud de la France..."

...nagyon fagyérzékeny fajta, Dél-Franciaország meleg fekvéseit kedveli...

A leírás is illik rá, hogy nagyon fagyérzékeny, illetve nagyon nagy hõigényû fajta, éppen ezért másodtermése elég késõn érik.
Az elmúlt telek, 2001/2002, 2002/2003, 2004/2005 és 2005/2006 telei bõven hoztak a környéken is és országosan is -15-20-25 fokos minimumokat, és ez a füge ezalatt, amint a képeken is látni, szép nagyra megnõtt.
Ha Franciaországban is ennyire kiemelik, hogy fagyérzékeny (elég rápillantani a francia link térképére), akkor elképzelhetõ, mit tud okozni az inverzió, és mennyire fantasztikus klímája tud lenni egy bizonyos magasságú és fagylefolyású dombtetõnek.
Egy sík vagy mély fekvésben talán egyetlenegy telet sem élt volna túl. A dombon viszont majd kicsattan.
#1243
Megérkeztek az õsz színei:
Bussay-szõlészet Link Link Link Link Link Link
A füge lombja is sárgul már Link Link Link , de közben még tart a vegetáció, érik Link és aszalódik Link Link Link
#1242
A Hárslevelû és a Furmint aszúsodik még rajta.
#1241
Köszi a választ! Egyelõre marad a nagyi fügéje, igen, pár éve nem fagyott le (3-4 éve, de nem emlékszik már pontosan, 80an fölött van nagyikám. Illetve ebbõl kifolyólag nem is takargatta, már nem kertészkedik olyan elánnal) Egy ismerõsöm van, akinek van Zalaegerszegen rokona, évente 2x megy. Karácsonykor pl. csak nem tudom, ez mennyire ideális idõszak a fügének. Gondolom, ha enyhe tél lesz, akkor tök mindegy.

#1240
Melyik fajtát hagyta fenn?
#1239
Voltunk ma a Lenti-hegyi fügeóriásnál Link , ami nagyon késõi érésû, a tulajdonos sógora ma reggel vitt el 10 kg fügét róla, lekvárnak, így mi már csak a maradékból csipegettünk Link Link Link
Nagyon késõi érése miatt rengeteg gyümölcs be sem tud érni rajta Link
Ezek a képek pedig a Bussay-szõlészetben készültek, a Doktor Úr még nem szedte le ezt az ültetvényt, fantasztikusan megaszúsodott a még rajta lévõ szõlõje, iszonyat finom Link Link Link Link
#1238
210 ft-ért már majdnem vehetsz egy db kákifát, egy kivi lányt és egy kivi fiút, és 4 év múlva az egész téli gyümölcs és vitaminszükségleted pótolva lesz.
#1237
Hello!nevet

Pont ma voltam a Lidl-ben és vettem egy darabot. 129 ft volt és próbáltam éredtebbet, kissé puhábbat venni. Az íze nem olyan rossz. Semmihez nem tudom pontosan hasonlítani, de azért elég lédús volt. A gyümölcs alsóbb része volt kissé puhább, édesebb. Azt tapasztaltam, hogy a héját is meglehet enni. Elõször úgy gondoltam hámozni kell, de nem. Összeségben nem volt olyan rossz. De biztos többet ennék belõle, mint az almából.nevet Vettem még egy db új-zélandi kivit is 79 ft-ért.
És látod, vásároltam 2 db "egzotikusnak tûnõ" gyümölcsöt és már el is ment 210 ft-om. Hát igen.. még nincs itt a szezonja.
(Ja és elõször meg is lepõdtem, mert így volt kiírva: Khaki Sharon. Nálatok is így van?)
#1236
Köszönöm a képeket!
Szép kis példány, az elmúlt évek enyhébb telei országszerte sok fügetulajdonost örvendeztettek meg, még olyanokat is, akiknek nem jó téltûrõ képességgel rendelkezõ fügéjük van.
A "Nagyid fajtája" nem a legjobbak közül való, kérdezzed meg nagyidat, mikor fagyott meg utoljára, és mennyire?!
Nekem van olyan fajtám, ami a fán megaszalódik, vagy például 1-2 fokkal többet bír. Amennyiben szeretnél másik fajtát ültetni, szólj, és valahogyan megoldjuk, hogy eljuttassam hozzád.
Nagyon jó helyre van ültetve egyébként, az épületek által tárolt hõ sokat számít télen, plusz 1-2 fokot rá lehet számolni ilyenkor. Próbáld a Te fádat is minél közelebb a "falhoz állítani".

A Siheone által belinkelt cikk mindent leír, ha valami nem világos, kérdezz bátran!

Siheone!
Kákit vettél már? laza
Most már majd minden nagyobb bevásárlóközpontban lehet venni.
#1235
már csak 19 van nevet Link Link
Málnáztunk pihenésképpen közben Danival. Link Link
#1234
Lidl-ben 59 pénz a káki Most vettem tízet. Még jó kemények, de én ráérek. :-)
#1233
Érdekes cikk.
Ami számomra meglepõ fordulatnak bizonyult: az, hogy a kivi (ún. kínai egres) magról is szaporítható, bár ennek kb. 92% -a hímivarú lesz (ezt oltják), és a maradék 8% pedig nõi ivarú (azaz termõ, bár a cikk eléggé elutasítóan bánt eme magról nevelt növény termésének minõségérõl [nem kielégítõ: és ezt mire érti? ízére, méretére vagy a terméshozamára?] - hasonló, de nem ennyire markáns rémhírt hallottam a magról nevelt [nem oltott] õszibarackról is).
#1232
Köszi a linket!
#1231
Ezt a cikket olvasd el. Link
#1230
Végre itt vannak a képek:

beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


beillesztett kép


Annyit még hozzátennék, hogy míg nem volt az a radikális lehüléses idõ, inkább lilás-bordósak voltak a már jó érett fügék.
Most inkább olyan barnás-körte-színûek.

Írnál pár sort a kiwi termesztésérõl is? Ledöbbenve néztem a képeket. Hogy lehet egy tõhöz hozzájutni? Olyan szõlõszerû lugas kell neki?

Üdv:
Hege
#1229
Nálunk a kert nagy részét traktor kb 40-50cm mélyen szántja meg,de van egy fél hektáros terület amit rotációval fogok megcsinálni,ki kell fogni majd egy reggelt amikor gyengén fagyos a föld akkor szép munkát tud végezni, és nem ragad be annyira a gép. kacsint
#1228
Értettem és jogosnak tartottam már múltkor is, akkor is ecsetelted az okokat.
Valóban, a meggyek moníliaproblémái elhanyagolás esetén vitték volna többi fára is az "áldást".
#1227
Én is fabarát vagyok, van itt mindenbõl, tényleg talán csak birs nincs, meg füge nevet, díszfák és cserjék is gazdagon borítják az udvart. A fákat azért kellett kivágni mert az elõzõ háztulajdonos által piacon vett facsemeték "hamisnak" bizonyultak, úgy értve, hogy nem terem, vagy ha igen akkor már féléretten összetöpped, ilyen vadmeggy vagy fene tudja mi volt. A mai permetszerárak mellett pedig nem engedhetem meg magamnak hogy feleslegesen permetezzek a megmaradt 18 fán kívül még 25 fát, ezért nem permeteztem, akkor meg a monília kezdte pusztítani, így inkább fájó szívvel, de kivágtam, mint hogy szép lassan a gomba ölje meg évek alatt így is már volt amelyiket elpusztított félig-meddig. Így viszont lesz hely egy normális házikert számára, eddig csak a meggyfák árnyékában a kert északi szélén volt egy pár méter széles de úgy 40 méter hosszú sáv ami mûvelve volt, (nem is tudom hogy gondolták hogy így tervezték meg de az olcsó húsnak híg a leve típusú meggyfa projektükre alapozva, nem sokat értettek hozzá), jövõre pedig úgy tervezem, lesz egy kb 15 x 30-as amit szépen fog érni a nap. Hat meggyfát meghagytunk, amelyek már normális faiskolából származóak, Érdi bõtermõ, Debreceni bõtermõ, stb.
#1226
Kemény meló vár még rád, 21fa, atyaég...
Nekem nem lenne szívem kivenni õket, az idei két kényszerûségbõl (vihar és gombaelhalás) kivett fát is szinte megsirattam, nagyon fabarát vagyok.
#1225
Nálunk még nincs kiszedve a sárgarépa petrezselyem, karalábé majd a köv. hétvégén addigra még szikkad a talaj remélem, egy két fokos fagy még nem árt neki, de lehet még annyi sem lesz addig, viszont utána ha bejön a hideg amit pedzegetnek muszáj lesz kiszedni. Azért nem szedtem fel eddig mert van közte sok másodvetés, amely még nõhetne. Még van hátra 21 meggyfa kiásása ezért próbáltam az ásást, de feladtam. A tavaszi munkákig még remélem lesz rá lehetõségem.
#1224
Meteo írta egy másik fórumba, hogy óriási sárdagasztás lett a mai napi ásásából.
Nálam is az lenne, ha ástam volna, pedig az õ térségének 90napos összegének alig több mint fele jött le erre.

Itt igazi fekete öntéstalajom van, aminek átázáshoz sok csapadék kell, ám ha tele szívja magát vízzel, tartósan megtartja, fõként a nyári évszak kivételével.

Nálam szeptember 1. óta "csak" 75mm jött le (a szeptemberi 35,5mm szinte egésze még hó legelején jött le egy nap alatt, az fel is szívódott), ám e hó közepéig a föld betonkeménysége miatt nem volt értelme a talajforgatásnak.
A 11-12-i mediterrán ciklon által ledobódott majd 30mm azonban azonnal sarat csinált és hûvös idõben lenullázódó párolgás miatt már nem tudott kiszáradni és azóta néhány naponta ledobódik mindig egy kevés csapadék (19:3,2mm, 22:3,5mm), így mihelyst rá lehetne menni, jön az újabb sárcsináló mennyiség (most már elég 2-3mm a sárhoz).

A sárgarépát a tegnapi esõ elõtt ki kellett szedni (késõbb már csak roszabb lett volna), csurom sárból...

Szerencse, hogy már rotációs kapával ásom fel kert nagyját, ahhoz akár november hónap közepén is elég egy viszonylag száraz talaj, és egy délelõtt vagy délután alatt kész is vagyok vele.
A szõlõskertet ásom csak kézzel, az a 40m2 is két-három nekifutásra meglesz.
#1223
Sajnos még nem.
#1222
Te meg ne poénkodj itt, hanem fényképezed le a fügét amit ígértél duhos laza
#1221
Az erdõben meg szárvasbõgés van. laza
#1220
Ha nógrádi, akkor nem röhög a száron, hanem másra használja, mint mi, nem nógrádiak :-)))

Olyan angol szó, hogy datesplum, nincs.
Igazából az Akadémia Nyelvészeti Bizottsága kellene eldöntse, hogy mi a hivatalos név egy idegen nevû gyümölcsre. Nem tudom, e szempontból van-e állásfoglalásuk. Az izlandiak csinálják jól, ott MINDEN idegen szóra azonnal kitalálnak a saját nyelvészeik hivatalos izlandi szót, s az valóban meg is honosodik a nyelvükben, mert vannak olyan büszkék rá, hogy tényleg nem engednek beszivárogni más nyelvekbõl semmit. Úgy képzeld, hogy nincs cowboy a magyarban, csak tehenészfiú, és ez a természetes, mert a nyelved magyar, nem amerikai. Vannak itthon is jó példák, mondjuk a számítógép, de rosszak is, mert pl. a gépjármû sose terjed el a köznyelvben, amíg ott a rövid és velõs autó. Szertintem ugyanez zavar Téged a káki-datolyaszilva dologban.
A német nyelv meg azért szuper, mert ott bármilyen szót bármilyennel összerakhatsz, hogy új értelmû kifejezést kapj, és náluk meg a hosszú szavak természetesek eképpen. A németeknél a datolyaszilva teljesen OK szó lenne.
#1219
Én meg a datolyaszilvát nem bírom kimondai, így magyarul borzalmasan hangzik, ennyi erõvel tökbarack is lehetne, mert a sütõtökhöz is hasonlítják az ízét, és olyan barackállagú, vagy tökszilva vagy datolyatök vagy datolyabarack, ennyi erõvel.
A grépfrút mintájára a datolyaszilva datesplum angolul.
Egyébként aki röhög a kákin, az gondolom röhög a szár szavunkon is, amikor például a kukoricaszár szót használja.
Vagy lábszár.
Vagy csak simán szár.
#1218
Jogos :-) Nem bírom kimondani....
#1217
Akkor már miért nem citrancsnak nevezed? Az magyarosabb. szegyenlos
#1216
Húúú, de milyen isteni finom pedig! Hát még a pomelo nevû rokon. Nyammmmm. :-)
Õ egy grépfrút fácska:

beillesztett kép



Õ meg pomelo:

beillesztett kép

#1215
Hm, ezt se tudtam nevet
#1214
És az angolok azért adták neki ezt a nevet mert a gyümölcsök a szõlõhöz hasonlóan állnak a fán fürtökben.
#1213
Ez a citrancs név azért nem terjedt még el igazán (lehet nem is fog) mert a szó még nagyon új. Néhány éve (évtizede?) egy nyelvújító hullám keretében írtak ki egy pályázatot, ha jól tudom. Ott a grapefruit szó magyarosításnál ez az ötlet diadalmaskodott. Találó és kézenfekvõ. Szerintem... szegyenlos
Tudom, hogy Te nem rajongsz a "citrancsért" de szerintem nagyon finom. Bár én is "nyammogva" fogyasztom. Azért szeretem. kacsint
#1212
Jó példa a grapefruit, hisz magyar nyelven pont annak van több "értelme", mivelhogy citrancsnak (citrom-narancs) hívják. vidám Link Bár nem elterjedt mégse ez a szó, mindenki ált. az angol nevét használja.
#1211
Nem téves, ez a magyar neve. Az, hogy se nem datolya, se nem szilva, nem akadály, gondolj a grapefruit-ra, ami szó szerint szõlõgyümölcsöt jelent, holott citrusféle.
Nem kéne feleslegesen hülye idegen szavakat használni, fõleg nem hivatalos (bolti kiírás) nyelven, ha van rá magyar szó. A kákin mindenki röhög és ilyen néven ételt eladni nyilvánvalóan nem lehet, a hurma úgy hangzik, mint egy könnyûvérû indiai táncosnõ, a sharonnal meg politikai problémák vannak. Szóval szerintem tökéletes a datolyaszilva, az íze datolyaszerû, az állaga szilvaszerû, így nem érzek benne problémát.
A lódarázsnak se ló az apukája, ugye. :-)
#1210
Persze, máshol is nevezik így, máshol is tévesen!
#1209
Így volt kiírva, azért mondtam én is így. De azért máshol is nevezik így Link
#1208
Én ma Nagykanizsán a Lidl-ben vettem 2-t 160 ft körüli összegért.
Egyébként a datolyaszilva megnevezés több mint problémás, hiszen sem a datolyához sem a szilvához nincs köze, mindenfelé a világon kákinak, a dél-kelet-európai területeken hurmának hívják.
De máshol mindenhol káki.

Siheone!
Sikerült venni kákit?
#1207
Tegnap a Szentendrei sparban 199 ft -ért láttam datolyaszilvát. Szép kis eltérés.
#1206
Oki.
#1205
Azé ez ölég brutális mennyiség...

Floo, én beszélek a zöldségesemmel, elég jóban vagyunk vagy 20 éve, hátha van ötlete.
#1204
Szerintem az annyira nem üzlet, részben, mert biotermékrõl van szó, amit kár "elkótyavetyélni", másrészt tiszta ügy, hogy pestiek, fõleg az egészséges életmód-mániások sokkal többet is fizetnek érte, mint a helyiek a piacon. Azon felül minden piacnak megvan a maga maffiája, ami nem engedi a kofákat saját árak alkalmazására, hanem, ha jól megfigyeled, kb. ugyanannyiba kerül mindenkinél az azonos áru. Hiába akarná tehát Floo fele annyiért adni a magyar kivit, mitn az olasz vagy akár az új-zélandi kerül, a legjobb, ami történhet vele, hogy elkergetik a piacról...
#1203
A környékbeli kivitulajdonosoknál tovább folyik a szüret Link Link Link Link Link
#1202
Ezen dolgozunk egy ideje, csak sajna minden fal átlépése után ott egy másik fal, amiknek a nagyrészét a kapzsiság és az ostobaság építi. E kettõ párosítása pedig a lehetõ legrosszabb.
#1201
Helyi piac? kacsint
#1200
Én már abban gondolkodnék, hogy érdemes lenne valami biobolt-hálózattal felvenni a kapcsolatot. Ugye nagy elõnye a külföldi kivivel szemben, hogy nem kell sokezer kilométert szállítani, nem kell vegyszerezni, így erõsen környezetbarát gyümi, nem beszélve a hazai termékek támogatásáról és annak (akár csak lélektani) gazdasági hatásáról. Nem t'om, Kanizsán van-e olyan biobolt, ahol lehet gyömülcsöt-zöldséget is kapni, de ha van, megkeresném õket elõbb-utóbb. Legjobban persze Pesten lehetne eladni, de az azért messze van Tõletek, hosszabb távon mindenképp érdemes lenne ilyesmiben gondolkodni. (Legalábbis addig, míg el nem özönli a piacot a hazai kivi. :-)) Ugyanez igaz pepitában a kákira.
#1199
Sparban dettó 99-, én is tegnap vettem, nagyon finomak, sok már szépen puhul. A macskával jól belaktunk tegnap belõle. :-)

Utolsó észlelés

2024-04-24 15:08:47

Szeged - Szõreg

13.0 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

120448

Hírek, események

Jelentős lehűlés érkezik!

Időjárás-változás | 2024-04-12 18:51

pic
A hosszan tartó nyárias idő miatt szinte már el is felejtettük, hogy még csak tavasz van, de most garantáltan emlékeztet rá minket az időjárás! Nézzük a részleteket.