2024. április 25., csütörtök

Agrometeorológia

Adott napon: 
Keresés:
#2448
Hát még az elsõ szabad pályinkafõzést is ti reprezentáljátok?! vidám Link Felénk is voltak pálinkagunyhók, igaz a tilalom alatt golyószóróval, vállról indítható páncéltörõkkel volt körbevéve, és minden zõdruhásra figyelmeztetés nélkül lõttek! Ha a fügepálinkával , vagy egyébb cefrézéssel kapcsolatban nem állnál még professzori szinten: Link Te jelen voltál e nemes ünnepen?
#2447
A káposzta bírja a fagyot akár -5 fokig, a karfiol is kibír mínusz 2-3 fokot ha be van takarva nincs gond,sajnos nekünk tegnap kb. 2000db-ot kellett újra takarnunk mert a szél levitte az elözõ takarást.(már ameddig bírtam a hajolást,a betegségem miatt többször is vérzett orrom.)
#2446
Az itteni szõlõterméshez képest,elképesztõen szép fürtök nevet !A füge, meg maga csoda....nekem jó ha volt 10 érett szem rajta szegyenlos !
#2445
Tormaföldei szõlõ Link Link
Bussay szõlészet Link szõlõi Link Link
Ez szürkebarát Link Link
Aszúsodás Link Link Link
Nagyon finom édesek és feltûnõen jó állapotban vannak.

Fügék!
Sárga óriás Link
Szivarfüge Link Link
Olasz barna Link Link
Egy zalakarosi vastagtörzsû fügefa Link tele fügével Link
#2444
Érdekesek! :-) Jó ilyen "õrültekrõl" olvasni. :-)))
#2443
Errõl ez az írás jutott eszembe (szakdogám egyik kiinduló-anyaga), ajánlom figyelmetekbe nevet Link
#2442
Egyik kollégám szokott olyat enni, hogy bolognai rántott hús, ami b. makaróni a tetején két szelet rántott hússal... Nem lennék egyik ízülete sem, az tuti. :-)))
#2441
Szerintem egy alapos ásás után vetett fû még idén kinõ szépen, majd a parlagfû kihúzkodásával tartsd karban. Ha többet járnál a bioszféra fórumba, tudnád, hogy Lord Akela kis szabályozott vadonja milyen csodákat rejt! A steril (gazmentes)gyep nem sokban különbözik a zöldre festett betontól... :-(
A gyermekláncfû pedig kimondottan gyönyörûvé tesz egy gyepet, ahogy a sok sárga, vidám napocskájával virít egy langyos tavaszi reggelen!
#2440
Errõl a gyros-os pizza jut eszembe... zavarban
#2439
Ez nem fog menni, 21 éve nem eszem állatot. :-)
#2438
Szintén francia konyhai remek: füstölt lazacfilé sárgadinnyével - csak elsõ hallásra lehet ijesztõ, ha azonban megkóstolod, nem tudod az evést abbahagyni.
A szalonka és az éti csiga elkészítási módját volt szerencsém látni (nem túl publikus, de akit érdekel, pü-ben szívesen megírom), nem is ettem egyikbõl sem... zavarban
#2437
A rendezett kert állandó karbantartást igényel ami végsõ soron nem természetes dolog hiszen a vadvirágok (gyomok) megjelenésével a Természet jelzi hogy õ az úr "igényt tart területére". A rendszeres "ápoló" karbantartás újra és újra "elkerget" mindent, növényeket és velük a növények között lapuló élõvilágot is melyek mind a természet részei. Elegendõ lenne arra ügyelni hogy kártevõk és élõsdiek ne szaporodhassanak el. A hangya "hulladékfeldolgozó"; szúrós darázs, koszos légy beporzást végez, a pók megfogja a szúnyogot, nem sorolom, minden apró lénynek megvan a maga feladata mely számunkra is hasznos, leszámítva a növényi/állati kártevõket és élõsdieket melyek ránk és környezetünkre veszélyesek.
#2436
Mordok megbocsáss hogy megszólítalak nevet Egyetértek Nolival, HA csak speciális célod nincs (tereprendezés, veteményes stb.) szerintem is hagyd ahogy van csak szabályozd alkalmi fûnyírással-gallyazással. Amikor ideköltöztem, eleinte én is füvesíteni akartam hogy "ne lógjak ki a sorból" mert a szomszédok java már-már mesterségesnek tûnõ harsogó zöld "egyenfüvet" telepített. Némelyiknél kertészek hada dolgozik, gyomot nem látni náluk DE egy szál vadvirágot sem, helyette "divatnövények" teszik szinte sírkertszerûvé a látványt. Nálam sokkal változatosabb a rovar- és madárpopuláció mint másoknál. Terjedésüknek kereteket szabva, de békében hagyom burjánzani mindazt amit szél sodort-kismadár pottyantott ide és gyökeret vert, leszámítva az allergéneket, parlagfüvet. Egy kis darab "szabályozott vadonban" élek, mely sok sok bioszférás megfigyelési lehetõséget nyújt nevet
Nem gyomirtás, de valahol rokon eset- közvetlen szomszédom kivágatta kertjének egyik öreg, óriás fûzfáját. Lassan de érezhetõen megváltozott flóra és fauna az én kertemben is, pedig csak egyetlen fa lett kivágva a szomszédban... El kell találni az Ember-Természet egyensúlyt mely nekünk még nem kellemetlen, a kert se legyen elvadult de az élõvilágnak se ártsunk komolyan, a Természet meghálálja a maga módján nevet Tágabb hasonlattal, úgy kellene beilleszkedni a Természetbe mintha zsúfolt nézõtéren keresné helyét az ember kerülve a tolakodást-törtetést mások letaposását nevet Csak vélemény volt, nem az "észt osztom" kacsint
Ui: még egy bolondos hasonlat- szinte apaként, család vagy nemzetségfõként gondoskodnod kell mindenrõl mely befolyásod alá került vagy egyenesen Rád szorul és irányítani "birodalmad" fenntartva az egészséges egyensúlyt tûrhetõ kompromisszumokkal elsimítva az ellentéteket nevet
#2434
Hát persze nem golfályát akarok,csak hát szebbé akarom tenni,mert hát úgy szép a ház elött is ha szép zöld füves terület van.Hát neveiket nemnagyon tudom,de csalán az nagyon sok nöl ki meg ilyen kisebbek mint tyúkhúr,gyermegláncfü,parlagfü is volt.Na föleg ilyenek szeretnek kinölni ott,de talán rosszul fogalmaztam,mert nem is a kertet szeretném befüvesítteni hanem a ház elötti részt az udvart.Most így elég rendezetlenül és nem szépen néz ki és hát ezen akarok változtatni,hogy jó érzés legyen ránézni.
#2433
Mi sosem gyomirtózunk a telkünkön sehol,ártalmas!
3éve füvesítettünk egy részt az elsõ kertben,ott régen szõlõ volt de kénytelenek voltunk kivágni mert már nem termett.
A fûvesítés elõtt apum jól felkapálta kapálógéppel õszön,télen jól kifagytak a gyomok meg a magjaik,most pedig gyönyörû pázsitunk van,sziklakerttel,virágágyásokkal,tujákkal. nevet

Upsz,most nézem rossz helyre írtam a beírást...Mordoknak szólt volna!
Bocsi Noli! nevet
#2432
Kézzel kihúzni, az a legjobb. Konkrétan mit értesz gyom alatt??? Sok olyan vadvirág van, ami kimondottan jól mutat fû közt. Gondolom, nem golfpálya lesz a kertben.
#2431
Egyszer valamikor a hetvenes évek elején fateromhoz eljött egy francia haverja látogatóba. Õ hozott olyan aszalt szilvát, ami meg volt töltve szilvalekvárral. Ha ettél már fenségeset! :-)
#2430
Áthelyezve innen: Bioszféra (#25255 - 2010-09-28 13:37:35)

Lenne egy kérdésem,hogy hogyan lehet a legjobban eltüntetni a gyomokat a kertböl? Csak gyomírtóval? Mert tervben van ,hogy majd tavasszal be füvesítsük az egész területet,de ahhoz valahogy kikéne írtani ezeket a gyomokat,mert annyi nöl ki mint a rosseb.Felásás nemsegítt,mert újra kinölnek,de a barátnöm annya meg nemnagyon akar gyomírtózni,mert a kutyákra káros lehet ha kint futkosnak benne.Vagy ez nem káros másmire a gyomokon kívül?
#2429
Karfiol,káposzta hozzáértõktõl kérdezném!

Idén próbálkoztunk káposztával a kertünkben,nagyon szépen befejesedtek mostanra,mivel mondanak talajmenti fagyott a hétvége felé ezért az lenne a kérdésem kiszedjük a káposztát vagy maradhat még?
#2428
Én is köszönöm a tanácsokat, jó tudni ezekrõl a kis "fortélyokról"! nevet
#2427
Szívesen. nevet
A diós aszalt szilváról magam is hallottam, halvány gondolatként minden aszaláskor motoz a fejemben - meg kellene próbálni. Ám örökké futó-rohanó életemben már-már az is csoda, hogy a magvalásra jut idõ.
A szilvát akkor érdemes aszalásra fogni, amikor húsában eléri azt a cukorszintet, hogy beleharapva cseppet sem érzed savanyúnak. Lehet, hogy kissé "lazának" fogod ítélni magvaláskor, de a szárítás során majd "összeáll". Kiszáradni bizonyosan nem fog. Túl sokáig nem érdemes aszalni, mert megkeményedik és ezáltal élvezhetetlenné válik. Inkább legyen puhább, finomabb... nevet
#2426
Kösz! Diót nem szoktatok közé tenni? egyszer kóstoltam egy ilyet (aszalt szilvában 1/4 dióbél - hosszanti szelet - ha érthetõ nevet) remek csemege. De vigyázni kell, mert ha nem elégé száraz a "köpeny" megavasodik a dió.
Idén nekem nem jött össze a szilva aszalás, piacon vett szilva napokig aszalva (nem sütõ, aszalógép) sem vesztett eleget borzasztó sok nedvességébõl és ami fura, jó pár a sötétkék színét bordós-barnásra váltotta és messze nem volt eléggé édes. az adag kb 1/3 lett használható....
A magot eddig és félkész aszalt állapotban próbáltam "kilõni" ilyenkor a magvaválók könnyen kiadják. Nagyon babra munka.... Eddig ódzkodtam attól, hogy felvágjam a gyümölcsöt, mert attól féltem kiszárad utána.
#2425
Mag nélkül aszalom (magvas aszalt szilvába gyerekkoromban a fogam beletört, azóta óvatosan harapdálom a bolti aszalmányokat).
Megmosom a szilvát, hagyom lecsepegni, hogy lehetõség szerint minél kevesebb víz maradjon rajta, majd késsel hosszában bemetszem (de nem vágom teljesen ketté!) és kiveszem a magot. A magjától emígyen megfosztott gyümölcsöt a vágott nyílással lefelé rácsra rakom (így melegedés közben nem nyílik szét), s mehet a szárító-sütõ-aszalóba. Némi nedvesség cseppenni fog belõle, ezért egy vékony tepsit teszek a rács alá, ami azt felfogja.
Aszaláskor utánozhatatlan finom, édes illat lengi be a házat.. nevet
#2424
Érdemes kimagvalni, mert különben rászárad a húsa a magra. Tapasztalat.
Hogyan? Kézzel. "Magvaváló" szilváknál könnyû. vidám
#2423
Köszi az infókat!
Akkor sajna másfelé sem jobb a helyzet!
#2422
Volt az elõzõ hsz-emben egy kérdés, (ezek szerint nem olvastátok szomoru) akkor újra feltenném:
"Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?"
#2421
Hmmmmm. nyelvnyujtas nevet
#2420
Igen. Légkeverésés sütõ 50 fokra állítva. Pár óra alatt tökéletesen megaszalódik benne a szilva. Télen vörösborba áztatva, lecsepegtetve, olyan gyümölcslevest fõzök belõle...(sóhaj) nevet
#2419
Van gyümölcsaszalótok?? nyelvnyujtas

Szeke: írtam kommentet a képedhez.
#2418
Bár nem fordulok ebben a topikban elõ; de Floo kérésére néhány szó a környékemen tapasztalható szõlõtermés kilátásokról - mint sajnos az egész országban, a Mecsekalján is kezd katasztrofálisan kinézni az év; nyári hónapok alatt hihetetlen intenzitással fellépõ gombabetegségek, rossz virágkötõdés, vontatott egyenetlen érés jellemezték aug. végéig a szõlõk idei évét, erre jött a hideg, napfénytelen folytonesõs szeptember. A legtöbb helyen durván rothadnak a fürtök, a mustfokok alacsonyak, savak túl magasak de az idei évnek ez egyenes következménye. Pár jobb fekvésû dûlõben, ellenállóbb fajtán, lelkiismeretesen zöldmunkázó gazdánál vannak még pislákoló remények...
Errõl bõvebben írtam a törzsasztal szõlõ topikjában itt: Link

Azt hadd kérdezzem meg hogyan aszaljátok a szilvát; maggal vagy mag nélkül, és ha utóbbi akkor hogy kerül ki a meg belõle?
#2417
Észrevettem, hogy az amerikai kõrisnek a nagyobb és - így õsszel - dekoratívabb (egyszerre sárgul a fa összes levele) példányain nincsenek termések. Ellenben a kisebb, és nem egyszerre sárguló példányokon sok termés látható. A kõris ezek szerint kétlaki?
#2416
Még pénteken szedtünk néhány ládával Link
Fügeszív Link
#2415
Majd amikor alig bírsz lemászni utána a csörnyeföldi szõlõhegyrõl, akkor majd megérzed benne a naftát laza
#2414
Huhh, mi ma kaptunk ágyas eperpálinkát. Igen finom anyag! Jöhetnek a téli vírusok, megvan az ellenszer. nevet
#2413
A mi szilvánk most nagyon jól aszalható, koncentrálódik benne a cukortartalom. A múlt heti aszalás eredménye hamar elfogyott, így pótlásra szorul, amíg még van a fákon. nevet
#2412
Hari, Vikarel, ez milyen fa levele? Link
#2411
Konkrétumot nem tudok,ismerõsök két dolgot hallottak,elsõ,hogy bõvíti az Auchan a parkolóját a második pedig amit te írtál.
Úgy tudom lesz megint tüntetés a közeljövõben,én ott leszek az tuti!!
#2410
nevetnevet

Szilvi: épülgetni fog az újabb "mocsári teszkó"? zavarban zavarban beteg
#2409
Remélem lesz benne nafta rendesen és nem valami 36%-os löttyöt csináltok.
#2408
Hát ez borzalmas,így hagyni tönkretenni egy természetvédelmi területet.
Ez is csak nálunk fordulhat elõ! szomoru zavarban
Link
#2407
És mikor fogsz meghívni minket rántott fügecombra?
Link
#2406
Megmaradt szilváink mézédesek és kiváló zamatúak nevet))
#2405
Szerintem most már bevallhatod, hogy eddig se lekvár lett, csak korábban illegális volt a fõzés :-))))
Kíváncsi lennék, mennyire õrzi meg a fügeízt lepárolva! Az uram keresztapjának birs- meg nyárialma-pálinkája van, ami iszonyú finom!
#2404
A hétvégi esõk után a hét elején lekvárkészítés helyett pálinkafõzés céllal szedtünk fügét, kb. 30 kilót Link
#2403
Hippiájéj, újra itthon vagyok nevet
Szóval, lehet, hogy a káki a hosszú élet titka?
Éljenek a kákiérlelõk! Meg a kukoricaszárvágók is! kacsint
#2402
Igaz, nem fényképeztem, csak faltunk, de megérkezett a második érésû paloznaki fügénk. :-) Igen fincsi volt. :-)
#2401
Szia, igen, ez az! Szerintem ez az egyik legdekoratívabb fafajta, már ami az õszt illeti! Szegeden nincs sok belõle, de ahol elõfordul, varázslatos így szeptember végén! Megfigyeltem, hogy azok a példányok, amelyek a legtöbb fényt kapják, már majdnem teljesen sárgák és már hullik is a levelük, ellenben a napnak kevésbé kitett példányokkal, melyek levelei még csak éppen hogy elkezdtek sárgulni.
#2400
kacsint
#2399
Egy ágnyi káki Link
Érett káki, nagyon szép színe van Link
Az idei sok esõ talán csak a kivinek volt jó, jó nagyra nõttek Link Link
Bambusz övezte bejáró Link , belvárosi fügefa Link és érett gránátalma Link Nagykanizsán.

Utolsó észlelés

2024-04-24 23:14:09

Rákóczifalva

6.6 °C

27002

RH: 89 | P: 1006.1

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

120448

Hírek, események

Gyors váltás: visszatér a nyárias idő

Időjárás-változás | 2024-04-24 16:54

pic
Már látszik a vége! Péntektől melegedés kezdődik, vasárnaptól visszatér a kora nyáriasan meleg idő.