Időjárási visszatekintő

Adott napon: 
Keresés:
bazsalazsa0204 (Pilisvörösvár)
- Válasz |
25339. 2018-01-24 11:02:40
A múlt hétvége időjárásról ( jan. 20-21-e ) :

Szombaton kora estig változó felhőzet volt az égen. Délután átmenetileg csak gyengén felhős ég volt, azok is inkább csak fátyolfelhők voltak. 
Reggel graupel zápor volt. 5 percig tartott, észak felől érintett, és elég intenzív volt.

Kora este ény felől beborult az ég, de az éjszaka második feléig csapadék nem volt.
Éjjel 2 h után kezdődött gyenge havazás.

Napközben megélénkült az ény szél, egy-egy kissé erősebb lökés is volt.

Tmin : -2,2 °C, Tmax : 4,2 °C volt.

Hóréteg nem volt reggel mérhető.
Napi csapadék : 6 mm lett kereken havazásból, és a reggeli graupel záporból, igaz az nem egész egy tized mm-t adott csak.Vasárnap délutánig borongós ég volt. Délutántól lassanként szakadozott, csökkent a felhőzet felettem.
Este, éjjel már változóan felhős ég volt.

Hajnalban intenzív nagy pelyhes havazás kezdődött, reggel 7 órás mérésig 6 cm hullott.
Ezután a reggel további részében közepes havazás volt, újabb 2 cm hullott, így délelőtt 10-re 8 cm-es lett a hóréteg.
Ezután még gyengén havazott, mely kora délutánig tartott, de már nem nőtt a hóréteg a tömörödés, és a gyenge olvadás miatt.

Szép téli nap volt ismételten.

Hajnalban és a reggel a keleti, dk szél élénkült meg. Délután ény-ra fordult, és este, éjjel megerősödött az ény szél, érkezett a hidegfront, késő este 45-50 km/h, éjjel 50-55 km/h-s lökések is kísérték az ény szelet.

Tmin : -1,8 °C ( szombat késő este állt be ), Tmax : 1 °C volt.

Napi csapadék : 2,1 mm lett, havazásból.

kess (Szerencs)
- Válasz |
2017.01.21-e után két nyugisabb éjszaka következett.
A legalsó szinten 21-én, kora este, még leszaladt a T -10-ig, amivel be is állt a 22-ei Tmin. (30m-rel feljebb viszont már csak -5-ig ment le). 
A középső szinten 21-én délután -5,8-ig süllyedt. (a napijelentéses intervallumot nézve a Tmin -5 volt).
A legmagasabb Tmin-t a hegytető hozta, -4-et: Link
A három szint 01.19-től, grafikonon megjelenítve: Link

01.23-án az alsó és a középső szint is -3-as Tmin-t hozott: Link
Míg a hegytető egy -5-ös Tmin-t húzott be.
01.19-től grafikonon megjelenítve: Link

Aztán ismét jöttek az izgalmasabb napok... nevet folyt.köv.
 
Rudolfking (Budapest XIV.)
- Válasz |
Jó kis északkeleti lábas hideg: Link  Után pedig anticiklon.
szarvasbogár (Veszprém)
- Válasz |
25336. 2018-01-23 21:31:52
Egy kis visszatekintés: kíváncsiságból megnéztem a régebbi naplóimat, hogy mik történtek a mai napon korábban. 2006 január 23-án meglepődve láttam, hogy milyen hideg volt nálunk. Akkor még sajnos csak higanyos hőmérővel mértem, reggel, délben és este egy-egy adat volt beírva. Ezen a napon reggel -15, a délutáni maximum mindössze -11 fok volt, és este is -11 fok volt közepesen felhős ég mellett. Az előtte lévő napon napközben még -1 fokos Tmax. volt. Sajnos fejből nem emlékszem a helyzetre, de jó erős, intenzív hidegbetörés lehetett ez.
És ezután egészen január 29-éig nem is emelkedett -5 fok fölé a hőmérséklet, addig mindennap derült, keményen fagyos idő volt. Ilyen alacsony középhőmérsékletű napokból szerintem azóta sem fordult elő sok nálunk. Tudom, sokan a pokolba kívánják a száraz hideget, de nekem az ilyen is tud tetszeni, ez is a tél része. Na meg a vizeket is szépen befagyaszthatta.
Erre valaki emlékszik? Északkeleti lábas hideg beáramlás lehetett? 
Valóban, nem számoltam utána. Azt viszont még a decemberi "nagy-nagy" enyheség kapcsán leírtam, hogy a méréseim alapján csak az utóbbi 11 télből 4 vagy öt enyhébb volt Pápán. Igaz, ez nem az ország, de Pápa éghajlata (állításotokkal ellentétben hisz ez egy "fagymocsár") az országos átlagot szerintem jól közelíti. Ugyanakkor a januári 3,8 fokos itteni átlag az országos átlagot messze felülmúlja, de ez sem eget rengető, hisz már kb. 11-e óta folyamatos a csökkenés itt is, nem is beszélve a keletebbi területekről. Lehet, hogy elhamarkodott volt a sok szó, de sajnos ennél nagyobb bajok vannak az országban, melyek alighanem minket nem nagyon izgatnak, ha ilyesmikkel töltjük napjainkat...szomoru
JoeJack (Budapest IX.)
- Válasz |
"Az addigi T-ből legfeljebb arra kellett volna következtetnem, hogy ilyen enyhe tél első fele már sok volt."

Most írták le előtted, hogy nem volt sok.

Nem tudom, hogy ez politika vagy szimpla értetlenség, de szerintem a közel 120-ból 5 az nem sok.
Bakonyvár (Pápa)
- Válasz |
Nem hiszem, hogy a számaidat vitattam és Te sem az enyémeket. Egy lakájmédiahírre reagálva írtam eddig amit írtam és nem az adataidat vitattam, csak a legmelegebbségre tettem valóban megjegyzést. Valóban enyhe a tél, ezt senki sem vitatja, de minden eddigi trollkodás arról a baromságról szólt velem kapcsolatban, hogy azt terjesztem, hogy kemény tél van. Egyszerűen hihetetlen, hogy a politikai stílus (nem vitatkozunk, hanem egész másról teszünk kinyilatkoztatásokat, mint a valós probléma) hogyan elterjed, akár az időjárás megítéléseiben is.
Az, hogy már a tél felénél kinyilatkoztatjuk, hogy mennyi lesz az egész tél hőmérséklete és topozunk ez egészen elképesztő.
Most egyébkén 0 fokban itt szállingózik a hó, fehér a táj. A január nem tudom még mit hoz, a február meg pláne. Csak a dec. és január eddigi része volt az, amivel foglalkoztam, ez nem egy előrejelző topik. Valóban elhamarkodott volt az a megjegyzésem bizonyos előrejelzések kapcsán, hogy talán a tíz legmelegebbe sem fér bele ez a tél annak felénél. Az addigi T-ből legfeljebb arra kellett volna következtetnem, hogy ilyen enyhe tél első fele már sok volt. Teljesen igazad van, hogy még itt a hátralévő 36 napban megjöhet akár 15-20 fok meleg is szakványban (2007-ben a február 6 fok körüli átlagot hozott, vagyis melegebb volt egy átlagos márciusnál) és akkor a topozás egekbe törhet.
zol (Martonvásár)
- Válasz |
Sajnos ismét csak számokat tudok hozni, de azokkal legalább nem lehet vitatkozni nevet Amúgy arról szó sem volt, hogy a valaha volt legmelegebb telet éljük, de az egyértelmű, hogy az átlagnál jóval enyhébb a január és EDDIG a tél.

Szóval, legmelegebb telek Szombathelyen 1901 óta:
2006/2007: 3,6 fok
2013/2014: 2,9 fok
1997/1998: 2,5 fok
2015/2016: 2,5 fok
1916/1917: 2,3 fok.

A tavalyi december 1,8 fokon zárt, a január 2,8-3,0 fok körül fog várhatóan, így két hónap alapján kb 2,3 fokos átlagnál járunk. Következik a legenyhébb téli hónapunk, ami persze kétesélyes, de simán benne van a pakliban egy enyhe február is, amivel könnyen meglehet egy TOP5 enyhe tél. 
hóviharos (Kaszaper)
- Válasz |
25331. 2018-01-22 22:19:18
A tavalyi 1901.óta országos átlagban a 10.leghidegebb január az egész napos kemény fagyokkal,sok-sok zúzmarával és bár kevés,de tartós hótakaróval emlékezetes volt itt (is). (Az első négy fénykép saját.)
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Link
Istenmezejei nem pápai. A topozást meg 110-envalahanyazást meg állandó rekorhajhászást tőlem nem sokat hallhattál, hanem pont ilyenekre reagáltam ( valaha mért legmelegebb tél az idei) már sokszor. Ha hivatkoztam is 100 éves átlagokra, sorrendbe állítgatással nem nagyon foglalkoztam, de ha körülnézel itt sok ilyen embert találsz, ne keverj velük össze. Bár a tények meghamisítása korunk nagyban űzött foglalatosságává vált és a hazudozással nem nagyon lehet a harcot felvenni ( politikai norma jelen korunkban) , mégis megpróbálom elmagyarázni, hogy aki akarja megérthesse. Szó sem volt arról, hogy ez a tél hideg vagy nem enyhe stb. Csupán a hőmérséklet mértékéről volt szó. Nem tudom a legfrissebb 30 éves átlagokat, az OMSZ nyilvános 9 városról írt átlagaival vetettem a múltkor össze az ideit. Ha Pápa átlagát -0,3-nak, Budapestet (Lőrinc 1971-2000 közti átlaga helyett a belváros van a methun) -0,4-nek veszem (1901-2000 az OMSZ honlapján) akkor a januári átlagok -0,3 (Pécs, Pápa) és -2 fok (Miskolc) közt változnak a 10 városunkban. Most 22 nap után +4 (Pécs) és +2 (Miskolc) közt vagyunk. A jan. átlaga -0,8 körül van a 10 városban, most 3,3 körüli. Ez 4,1 fokos pozitív anomália. Hogy ez hanyadik a sorba nem tudom, ahogy látom Szombathely 2,9 fokkal még éppen belefér a Top 5-be. Sem időm, sem érdeklődésem nincs ennél mélyebben beleásni magamat a témába, de alighanem a napnál is világosabb, hogy nem a valaha volt legmelegebb telet éljük.
Zivipötty (Egyházasrádóc)
- Válasz |
25329. 2018-01-22 20:24:27
Mostantól elérhetőek a honlapomon havi bontású archivált időjárási naplók is. Ezek szöveges, táblázatos és grafikonos formában mutatják be az egyes hónapok egyházasrádóci meteorológiai adatait. Egyelőre még csak a tavalyi év készült el, de fokozatosan a korábbi évek is felkerülnek majd ide (legalább 2010-től).
nevet
Link
Télember (Siófok)
- Válasz |
Ezen a télen nálam még nem volt téli nap.
Frankó kis tél....
JoeJack (Budapest IX.)
- Válasz |
Utóbbit jó, hogy leírtad, mert Bakonyvár köv. kommentje úgy is az lett volna, hogy "már megint jövünk az enyheséggel, közben Nógrádban -14 fokot is mértek".

A rekordenyhe 2007-es januárban is voltak -10 fokok Nógrádban.

Az idei szupertélen a mai, zabari -14 fok a szezonrekord, ha jól emlékszem, a 2006/2007-es tél is képes volt hozni -13-at...
zol (Martonvásár)
- Válasz |
Nálam Martonvásáron hasonlóan zord a hónap, -2,8 fok a havi abszolút minimum (ma eljöttem dolgozni a minimum beállta előtt), viszont szerencsére csak 1 (egy) db dermesztő, 24 órán keresztül (!) fagypont alatti hőmérsékletű téli napot tudtam behúzni a hónapban, ez mondjuk megegyezik az egész szezon eddigi adatával. Mi ez, ha nem átlagos januári idő? nevet
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
Jajj, na! A metar-ban csak -0,5 a havi átlag. Ne told a langyilobbi szekerét!


Nálam egyébként a tegnapelőtti -2,9 a havi rekord. Kemény. Mondjuk ennek ellenére a szivárgó lábosnak köszönhetően volt 2 darab téli nap is (14 és 16) és egy majdnem téli (15-e +0,1-es max-szal)
zol (Martonvásár)
- Válasz |
Január 1-20. alapján a középhőmérséklet 3,0 fok Szombathelyen. Ez az 1901-2017 közötti 117 éves átlaghoz képest 4,4 fokkal, az 1988-2017-es átlaghoz képest 3,3 fokkal melegebb. 

Szombathelyen nemhogy TOP10, hanem a TOP5 a realitás, 
1936 (4,1 fok)
2007 (3,4 fok) 
1994 (3,2 fok)
1921 (3,0 fok)
1975 (2,8 fok)

Érdekesség egyébként, hogy Szombathelyen 1901 óta ha nézzük a téli félévek abszolút minimum hőmérsékletét, akkor a 2006.10.15-2007.04.15. közötti időszak hozta a legmagasabb minimum hőmérsékletet, -7,8 fokkal. 
A mostani téli félév eddig egy szolid -5,5 foknál tart...
JoeJack (Budapest IX.)
- Válasz |
20 napot követően kb. 4,5 fokos pozitív anomáliánál járunk országosan, az egyébként is meleg 81-10-es átlaghoz képest.

Szerintem ez simán Top10-es eddig, vagyis pápai nyelvjárásban a 110-115. leghidegebb január a múlt század kezdete óta.

Ha nem áll be nagy területen fagyos stratus a jövő héten, akkor asszem marad is ez a Top10.

Magyarul: rendkívül enyhe a január.
kess (Szerencs)
- Válasz |
25322. (előzmény: 25321. kess) 2018-01-21 15:29:10
Másnap, 2017.01.21-én már nem volt ilyen nagy különbség a minimumban, a legalsó szinten -14-ig, a középsőn -9-ig süllyedt a T. 
térképen: Link
grafikonon: Link
(A hegytetőn ettől pár fokkal melegebb volt: Link
Az alsó és a középső szinten mért hőmérséklet alakulása 01.19-től 01.21-ig: Link

(folyt.köv.)
kess (Szerencs)
- Válasz |
25321. 2018-01-20 19:32:44
Évforduló. nevet Ma egy éve sikerült kimérnem az első és az eddigi egyetlen -20-at.
Nálam a domb alján -16 volt a Tmin (előtte esett ~ 30 cm hó, a dombon néhány centivel több): Link Link Link Link
de a Tokaji-hegy alján, egy szűkebb völgyben lezúgott -20-ig. Viszont az inverzió szépen dolgozott, egy kicsit feljebb már közel sem volt ilyen drasztikus a lehűlés, 170 m-en már nem ment -10 alá, még feljebb, a hegy középszintjén pedig csupán egy -6-ra futotta, ami a napijelentésben feltüntetett állomásokon mértektől is magasabb volt:
térképen: Link
grafikonon: Link

(folyt.köv.)

beillesztett kép

Bakonyvár (Pápa)
- Válasz |
Már azt hittem, hogy jön az, hogy Szombathelyen bezzeg 1871-1900 közti átlag -3 fok és bizony most 6,3 fok a pozitív anomália, de...tévedtem.
Zivipötty (Budapest XVIII.)
- Válasz |
25319. 2018-01-18 22:42:42
A Bakonyvár nem egy stróman, mert nem az.
Itt most tél van, semmi meleg és tavasz.
Próbálkozhat tudós, kormány, média,
őt meg nem nyerik soha sem a warmingnak.
Fagymocsárban a jég ha kivirágzik,
akkor biz' az ország egésze fázik.
Ha beüt a zivatar majd Pápára,
az Alföld sem panaszkodhat aszályra.
Aki ezt nem hiszi el az hibázik.
Hát még akkor, ha mindezzel vitázik.
pali (Barcs)
- Válasz |
Basszus, Barátom. Még egy ilyen kommmmment, és nyilvánosan is vállalom, hogy a rajongótáborodhoz tartozom.
Nem hiszem, hogy írtam, hogy nincs pozitív anomália, meg azt sem, hogy a január eleje nem volt durva. De 11-17 közt már semmi durvaság és nem Sopronról vagy Pápáról, hanem az országról írtam. Szombathely 3,3 foknál tart ami nem hiszem , hogy 5 fok anomália, persze attól függ hidegebb vagy melegebb 30 évhez viszonyítjuk.
A januári havi átlagok szórása úgy 15 fok, ami júliusban teljességgel lehetetlen a mi klímánkon, így felesleges ahhoz viszonyítani. Ez éppen olyan marhaság, mint amikor leesik nyáron 100 mm egy óra alatt és azon meditálnak egyesek, hogy ha ez hóba esett volna mi lenne, persze
25 fokkal hidegebb mellett. Csakhogy fagyos levegőben nem eshet ennyi csapadék rövid idő alatt (persze speciális esetek,pl. orografikus okokból tenger vagy tóközelben ), mert a hideg levegőoszlop töredéke párát foglalhat magában.
Miskolc 2,4 fok, ami megint nincs 5 fok, de Pécs 4,5 foka sem biztos, hogy megvan annyi. 2007-ben a január emlékeim szerint 5, a február 6 fok volt Pápán. Abból indultam ki, hogy azt állítják a médiában (ezek szerint itt is), hogy ilyen meleg tél még nem volt (első 40 napból kivetítették az egész 90 napra) és ettől növényzeti-mezőgazdasági katasztrófát előlegeztek meg. Ezen nem tudom mit nem lehet érteni. Sopronról és Bécsről inkább nem nyilatkozom. Mostanában ami ott megy enyhén szólva érthetetlen. Általában több fokkal melegebb helyek az ország többi részéhez képest. Gondolom hősziget meg mikroklíma hatás teljességgel kizárt.
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
Dehogy tartja! Nyisd már ki a szemed! Azt csak a globállangyos lobbi méreti le az aszfaltos OMSZ-szal.
Valljuk be, eddig (legalábbis itt északnyugaton) tartja magát a durva pozitív anomália. 18 nap után az átlag, több, mint  öt fokkal magasabb az 1960-90-es évek átlagánál. Képzelj el júliusban egy 27 fokos havi közepet. Elég durva lenne.
Az a helyzet, hogy ha az 1960-90-es évek átlagához viszonyítunk, akkor az egy évvel ezelőtti január (nálam -3,3°C-os középpel) kevesebb, mint fele akkora negatív anomáliát hozott, mint a mostani januárból eltelt 18 nap pozitív anomáliája (+4,0 °C-os középpel). Pedig a tavalyi január aztán hidegnek lett elkönyvelve. A mostani januárra szerintem nyugodtan használhatjuk a szokatlanul enyhe jelzőt.
Bakonyvár (Pápa)
- Válasz |
Még 3 napja sincs, hogy visszatekintettem január első 15 napjának hőmérsékletére. Nagyot fordult 3 nap alatt a világ, hisz akkor az előrék még télies időt jeleztek, ma reggel meg már megy a téltemetés az újabb futások elemzése kapcsán. Néhány front azóta átvonult, most éppen egy melegfront borul ránk és megnéztem milyen meleget hozott délutánra. Általában 0-8 fok közti értékek jellemzőek a még fagypont körüli reggel után. Itt 6 fok körül van a vidékünkön, ami a télen többször mért 10-15 fokok után nem egy nagy durranás. Megnéztem, hogy az átlagok néhány városunkban hogyan módosultak 16-17-e után. Tovább csökkentek melegedés ide vagy oda, általában 0,1 (pl. Szombathely) 0,6 (pl. Budapest) fokkal. Most általában 4,5-2,4 fok közt vannak (Pécs ill. Miskolc), ez a első dekád átlagához képest 1-1,8 fokkal alacsonyabb.
Gondoltam módosítanom kell a 0-2 fokos januári tippemet, de az OMSZ egyhetese nem osztja a téltemetés és enyheségváró véleményeket. Inkább átlagos vagy alatti hetet olvastam ki a -11 és +8 fok közti szórásból. Ez a  0 fok körüli átlag az utolsó héten is maradna , akkor a mostani kb. 3,5 fokos országos átlagból 1,5-2 körüli lenne a január, ami még beleférne a múltkor adott 0-2 közti "jóslatomba".
gulyasme (Budapest XI.)
- Válasz |
25313. (előzmény: 25299. Rossmann) 2018-01-16 15:34:59
1987 januárban, épp akkor kellett beadnom a diplomamunkámat, Albertfalva és a Körtér között a 7-es busz járt!! -de onnan a Műegyetemig (könyvkötő) ill. a Tűzoltó utcáig gyalog mentem a "művemmel." (a hipotalamusz egyedfejlődése pici patkányokban).  Tömböl professzor-asszony bent volt az intézetben, nézi. "Ennek még ragasztó-szaga van!" Hazafelé se volt könnyebb...
bazsalazsa0204 (Pilisvörösvár)
- Válasz |
25312. (előzmény: 25299. Rossmann) 2018-01-16 13:02:40
Igen, már idén 31 éve ennek, elképesztő hogy telnek az évek, már régen volt.
Apró szépséghiba, hogy 1993-as születésű vagyok, nem éltem még akkor. nevet

Viszont a szerencsére még most is élő 81-es éves apai nagymamám mesélte, hogy a dédimamám épp 1987. február közepén halt meg, és a temetése nehézkes volt, mert még akkor is vastag hó, és komoly talajfagy volt.

Nekem egészen más kaliberű komoly emlékeim vannak január 10-e környékéről : 

Méghozzá a 3 évvel ezelőtt 2015. jan. 9-11. közötti sorozatos, szám szerint 3 hullámban érkező 75-90 km/h-s közötti széllökésekkel járó nyugati szeles melegbeáramlás.

9-én reggel még 5 cm hó volt, majd olvadt a nap folyamán. Késő este, éjjel érkezett az első hullám, néhány órán át erősen viharos 85 km/h körüli nyugati széllel, és éjjel már +8 fok volt.

10-én hajnalra gyengült a szél. Kiadós eső mosta el a havat hajnalra a jelentős enyhülés mellé.

10-én napközben viharos 70-75 km/h-s nyugati szél támadt. A T. 3 fok köré melegedett fel.
Délutántól gyengült a szél, a T. egész este 10 fok felett maradt.

Késő este, éjjel néhány órán át tomboló közel 90 km/h-s nyugati széllel áramlott be a meleg.
Éjfél és 1 h között +15,4 °°C -os Tmax. volt mérhető, gyengén lencsefelhős ég, igen tiszta légkör, vadul pislákoló csillagok mellett.
Ez számomra a mai napig meghatározó kuriózum, élmény volt.

11-én hajnalra gyengült a szél, majd napközben iránya ényr-ra fordult, és viharos 70 km/h körüli lökésekkel, kisebb esővel érkezett a hidegfront.
Estére már csak 3 fok volt.

Szóval 0 téli hatás, de mégis igen jó emlékként marad meg ez az esemény bennem.
bazsalazsa0204 (Pilisvörösvár)
- Válasz |
25311. 2018-01-16 12:44:05
Épp 5 évvel ezelőtt. 2013. jan. 13.-15. között volt életem egyik legmeghatározóbb, kaotikus mediterrán ciklonja. Az erős szelen kívül volt minden,mint a búcsúban : 

Jan. 13-án délutántól - estig 2 cm porhó hullott le a fagyos időben.

Jan. 14-én hajnaltól - reggelig 14 cm friss porhó hullott le, -3 fokban, élénk, erős keleti, dk szél, mérsékelt hófúvás mellett.
Még a főutat is vastag hóréteg, kása lepte be, a közlekedés akadozott. Ilyen elég ritka felénk.

14-én reggel átváltott a csapadék vegyesbe, és másnap 15-én hajnalig újabb 20 mm körüli csapadék jött le.
Eső, havas eső, ónos eső, fagyott eső, hó váltogatta egymást.
Mivel végig 0 fok közelében volt a T. , számottevő hóolvadás nem volt, így az időszakos havas részeknél még gyarapodott is a hóréteg, 3,5 cm jött még pluszban.

Szürreális volt a 16 cm vastag porhóra a 20 mm vegyes csapadék, ónos esős jégpáncéllal, és újabb 3,5 cm hóval, fagyott esős cukormázszerű látvánnyal.

15-én reggel volt igen csak varázslatos a látvány, 19,5 cm hó fedte a tájat.

15-én lassú olvadás indult reggeltől, de 16-án reggel is még 15 cm feletti hó volt mérhető.
Csapadék nem hullott.

16-án délután heves hózáporok érkeztek dél felől.
4 cm vizes hó hullott.
A délre 14 cm-re apadó hóréteg 18 cm-re hízott, de a hózáporok után jelentős olvadásnak indult.

17-én számottevő csapadék nem hullott, egész nap olvadt a hó.

18-án reggel 11 cm hó volt mérhető, és vizes volt.

Reggeltől több fokos lehűlés, havazás indult, beállt a vaskos fagy -2 fokkal.
Délutánig 10 cm friss porhó hullott.
Ezzel a hóréteg 21 cm-re hízott.
Ez volt a 2012/2013-as téli szezon legvastagabb hórétege.

19-20-án száraz, fagyos, kissé szeles idő volt, hófúvással, 21 cm hóval, semmit sem olvadt, tömörödött.
Igazán gyönyörű, igazi téli, vastagon havas hétvége volt.

Ezzel meg is idéztem az 5 évvel ezelőtti január középső dekádjában történt eseményeket. nevet
Bakonyvár (Pápa)
- Válasz |
25310. 2018-01-15 21:51:25
Úgy látom folyik mint a trágyalé még mindig a mindenáron rekordkeresés a médiában meg a globálmelegpárti hisztérikusok dühöngése. Még 10-én hallottam hogy ez a tél a valaha mért legmelegebb és nincs is összehasonlítási alapunk arról, hogy ez micsoda katasztrófát jelent a hazai növény és állatvilágra, hisz ilyet még nem tapasztaltunk. Aztán most ott tartunk, hogy havazásokkal meg fagyokkal telt az utóbbi 3 nap és majdnem országos egész napos fagyon vagyunk túl. Bár még csak 40 nap telt el a télből, de a rádióban nyilatkozó globálmelegben hívő szakakárki már az egész telet leírta, holott az első 40 napot is meghamisította, hisz csak 2007-ig kellett volna visszakutakodnia és megnéznie milyen pusztulást hoztak az 5-6 fokos januári meg februári átlagok. A tavaly dec-nél csak vagy 5 melegebb volt 2006 óta, bár a január eső 10 napja szépen teljesített pluszban, de most egy kissé zuhanni kezdett a havi átlag. Hogy ne csak Pápát nézzük megnéztem az első 10 ill. 15 nap átlagát 6 városunkban:

Város..................... jan.1-10. .....1-15.
Pestszentlőrinc.....5,1 fok..........4,0 fok
Debrecen...............5,2................3,9
Szeged....................5,8................4,7
Pécs.........................6,6................4,9
Szombathely..........4,3................3,5
Pápa.........................5,8................4,6

Látható, hogy 5 nap alatt több mint egy fokot esett az átlag. Ha ez az ütem folytatódik (nem nagyon látszik hóvégéig nagyobb meleg) olyan 0-2 fok körül lehet a januári átlag. Ha valaki nem tudná, ez nemhogy a legmelegebb nem lesz, de az első 10 legmelegebb januárba sem nagyon férne be.
Látszik (hogy a mocsarasoknak is legyen alapanyag), hogy mennyire hideg hely Pápa az ország más helyeihez képest, nem is merek példálózni az itteni "rémhideg" mikroklímával.kacsint Bizonyítja az is, hogy itt a növényzet az igazak álmát alussza, a virágoknak eszük ágában sincs még kinyílni.szomoru
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
25309. (előzmény: 25308. zol) 2018-01-15 12:55:15
Pápán 0 fok körül van, és az 12-szeresen számít. Aúgy meg nem mindegy, hogy a 100. vagy a 105. leghidegebb január lesz-e az idei?!
zol (Martonvásár)
- Válasz |
25308. 2018-01-15 12:37:04
Január első 14 napjának középhőmérséklete és az előrejelzések alapján egyre inkább kacsintgatnunk kell az 1901 óta mért legmelegebb januárok felé.

A január 1-14. napjának középhőmérséklete néhány nagyobb városban:
Miskolc: 3,6 fok
Szombathely 3,9 fok
Nyíregyháza 4,1 fok
Debrecen 4,4 fok
Budapest (Lőrinc), 4,5 fok
Békéscsaba 4,7 fok
Győr 4,9 fok
Szeged 5,2 fok
Pécs 5,4 fok.

Szombathely esetében ez a 3,9 fok a teljes január havi középhőmérsékletek rangsorában a 2. helyre lenne elegendő, 1936-ot (4,1 fok) követően, megelőzve 2007-et (3,4 fok).

A mai nap középhőmérséklete még lefelé húzza az átlagot mindenhol, holnaptól azonban előbb nyugaton, majd országszerte stagnálás várható, így a hónap utolsó dekádja dönti el, hogy mennyire is lesz kiemelkedően enyhe az idei január.
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
Helyesen: 107. leghidegebb!


Amúgy köszi az összefoglalót! nevet
antibulvár (Budapest XVIII.)
- Válasz |
25306. 2018-01-12 22:12:16
Az alábbiakban Budapest Ferihegy (nem az OMSZ kezelésében lévő, hanem a hivatalos reptéri állomás) 2017-es összefoglalója.

Az évi középhőmérséklet 11,20 °C lett. Ezzel 1901 óta a 10. legmelegebb, illetve 1780 óta - a Budapestre rendelkezésre álló, homogenizált adatsorból interpolálva - kb. a 15. legmelegebb évet hagytuk magunk mögött. Az elmúlt 30 év átlagához viszonyítva, az egyes hónapok közül a január, az április és a szeptember adódott a szokásosnál hidegebbnek, a többi pedig az átlagos fölött alakult.

A január az utóbbi évtizedekben rendkívülinek számító hideget hozott, -5,75 °C-os középhőmérsékletéhez hasonlóra 1985 januárja és februárja óta nem volt példa errefelé (a legjobban 2001 decembere közelítette meg, -5,1 °C). Sőt, még 1780 óta is kb. a 30. leghidegebbnek adódott a januárok között.
A legjelentősebb pozitív anomáliával az év során a március zárt, mely több, mint 3 °C-kal volt melegebb a sokévesnél.

Az abszolút legmagasabb hőmérsékletet augusztus 4-én (38,7 °C), a legalacsonyabbat pedig január 8-án (-23,6 °C) mértük. Érdekesség, hogy ez utóbbi érték tizedre pontosan megegyezik a 2012. február 6-i minimummal, ezeknél alacsonyabb a XXI. században ezidáig nem fordult elő a reptéren.

A nyári napok száma 99, a hőségnapoké 50, a forró napoké 7 lett mindösszesen, szokás szerint az átlagosnál magasabb értékek. A fagyos napok száma 100, a téli napoké 23, a zord napoké 18. A téli küszöbnapok jókora részét természetesen a januárnak köszönhetjük, amikor amellett, hogy mind a 31 nap fagyosnak adódott, előfordult 18 téli és ugyanannyi zord nap is!

Az éves csapadékösszeg 643 mm lett. Ezzel folytatódott az elmúlt 1-2 évtized tendenciája, amely szerint az utóbbi időkben az átlagosnál csapadékosabb évek vannak túlsúlyban a szárazakhoz képest. Ha 10 évekre lebontott átlagokat vizsgálunk, akkor az 1981-1990-es időszak volt a mélypont (481 mm), aztán a 90-es években 526 mm-re, majd 2001-2010 között 598 mm-re emelkedett az átlagos éves csapadékösszeg. Ez utóbbival a jelenleg futó évtized adata gyakorlatilag hajszálpontosan megegyezik egyelőre.

Mérhető csapadék 116 napon hullott, ebből 19-szer volt 10 mm fölött a napi összeg, 8-szor 20 mm fölött, 3-szor pedig 30 mm fölött. A maximális napi csapadék október 22-én fordult elő (35 mm). Zivatar 30 napon alakult ki, a legsűrűbb hónap a május volt ilyen tekintetben (8 nap), ugyanakkor július után meglehetősen szegényesre sikerült a konvektív időszak, hiszen augusztustól kezdve az év végéig már csak mindössze 4 napon dörgött az ég. Jégeső 5 napon volt.

A havas napok száma 33 lett, míg hótakarót 26 nap reggelén jegyezhettünk föl, további 8 napon lepel vagy folt borította a talajt. Ugyanakkor a maximális hóvastagság nem haladta meg a 4 cm-t, ezzel folytatódott a 2013-14 tele óta tapasztalható gyenge hószezonok sorozata a környéken.
Emlékezetes viszont az április 19-20-i havazás, amikor a környező hegyekben átmenetileg több tíz cm-es hóvastagság alakult ki.

Köd vagy ködfolt a reptér valamely részén az év során 65 napon fordult elő.
Rovaniemi (Budaörs)
- Válasz |
Igen, kiszámoltam, 100 évenként! laza
pali (Barcs)
- Válasz |
Link
kacsintAkár ki is számolhatnánk!
pali (Barcs)
- Válasz |
Tuti.
Rovaniemi (Budaörs)
- Válasz |
25302. (előzmény: 25301. pali) 2018-01-12 15:44:19
Álom! 
Az azért nem mindennapi volt, amikor éjszakára -20-25 fok között, sőt, derült szélcsendes helyeken -30 fok közelében...fazik

Vajon megélünk-e még valaha egy ilyen rendkívüli eseményt???

pali (Barcs)
- Válasz |
25301. 2018-01-12 13:55:40
Majdnem percre pontos évfordulóhideg
Link
pali (Barcs)
- Válasz |
25300. 2018-01-12 13:52:42
Nosztalgia...
Link
Rossmann (Mezőkövesd)
- Válasz |
25299. 2018-01-12 12:34:45
1987 januárban, ezekben napokban tombolt az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hóvihara . Igazi kuriózumát az adta, hogy országos rendkívül nagy havazás volt, sokfelé hófúvásokkal... Számomra viszont volt egy momentum, ami szó szerint lenyűgoző volt! Borsodban már gyakorlatilag minden út járhatatlan volt, hatalmas hóhalmokat hordott ossze a szél, erre még jott a prognózis, hogy egy - két nap szünet után újabb havazás, erősodő szél , hófúvás kezdődik. Engem ez szó szerint lenyűgozott, és lenyűgozne ma is.  A videóban 3  perc 30 másodperctől az előrejelzés, 1987 január 12.-én.  :  Link
Tényleg, azt nem is figyeltem hideg
Ha izgibb nem is, de legalább hűvösebb.vidám
Mai nap már izgibb volt vagy mégse?  
Link

beillesztett kép


Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
Nekem ne mondd nevet
Rossmann (Mezőkövesd)
- Válasz |
Rethly középkori gyűjteményének az olvasásakor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a középkori ember finoman szólva nem úgy gondolkodott, nem úgy fejezte ki magát mint a ma embere. Egy egy jelenség leírását gyakran babonás, vallásos kifejezésekkel írja le, és még az is lehet, hogy számára az nem is volt túlzás. A számára érthetetlen dolgok gyakran mitikus jelzőket kaptak. Konkrét esetben az esetet leíró minden bizonnyal hallomásokból állította össze a krónikát, nem pattanhatott be a terepjáróba hogy rövid idő alatt szetnezzen mi is történt, nem kaphatott online képeket az esetről a telojára. Hihetetlen mennyiségű valótlanságot közvetít ma is a média, ennek fényében talán nem is csoda ha vannak valótlan, túlzó korabeli írások. Ennek ellenére kitűnő gyűjtemény a Réthly Antal munkája. Remek dolog lenne bővíteni, még a kockázatai ellenére is. Egy elérhető digitális forma szerkeszthető lenne, ha valaki talál hiteles korabeli adatot, bővíthetné azt, az adott forrást feltűntetve. (Tudom, elég kockázatos dolog, nem lenne jó egy Wikipédia színvonal. Talán az ellenőrzés sem lehetetlen.)  Réthly - bevallottan is - csak a felszínt lehetett képes egy kicsit megpiszkálni, egy ilyen kutatás messze meghaladja egy ember lehetőségeit. 
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |
Én inkább kisebb méretű, aránylag sokáig tartó borsójeget tartanék valószínűnek, mint például az idei gyöngyösi jégeső, csak akár durvább kivitelben. Az ilyen eseményeket helyenként a mai napig letélicsapadékozzák a médiában.

Szerk.: Zivi is erre gondolt nevet
Zivipötty (Budapest XVIII.)
- Válasz |
"De ezt összekeverni hóval?"

Még manapság is megesik ilyesmi, szóval nem lenne meglepő.
Link
Floo (Becsehely)
- Válasz |
Lehet benne valami, mert egy júliusi szeles esős, akár havas időtől nem hiszem, hogy pikk-pakk kidöglik egy csomó állat.
Egy szőnyegbombázós teniszlabdányi jégesős zivatar talán.
De ezt összekeverni hóval?
Mondjuk ha 10-12 centi vastagon állt a talajon a jég, az kemény.
Meg azt írja, hogy a nap hatalmasan munkálkodott velük, az oroszlán melege nem tudom mi lehetett.
Az oroszlán csillagjegy uralkodója a Nap, de július 2-a nem az oroszlán csillagjegye.
De ha erről van szó, hogy nagyon meleg lehetett előtte, mint amikor zivatar előtt a döglesztő meleg van, akkor tuti nagyon durva jégeső volt.
Nanovich* (Szigethalom)
- Válasz |

beillesztett képAkár jégeső is lehetett. (Bár a szállingózást nehéz ezzel magyarázni, noha sokan még manapság is havasesőt észlelnek 7 fokban) Egyébként a miskolci havi középben nyoma sincs azoknak a hidegeknek. Ha rövid ideig tartott és/vagy az utána jövő hőség elfedte (a július igen meleg volt), akkor is talán megemlíthették volna máshol is a hűvös időt,  de sehol sem jegyeztek fel ilyesmit.