2024. április 20., szombat

15 fokos lehûlés érkezik!

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-09-30 12:02 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az eddigi késõ nyárias idõt barátságtalan, õszi idõ váltja fel.

Ezen a héten igazi késõ nyárias idõben volt és még lesz is részünk vasárnapig. Ekkor viszont jelentõs fordulat következik be idõjárásunkban. Mintegy 10-15 fokos lehûlés érkezik csapadék és viharos szél kíséretében.

 

Vasárnap késõ délután nyugat-északnyugat felõl hidegfront éri el hazánkat. A front közeledtét késõ estétõl elõbb a Kisalföldön, majd késõbb máshol is megélénkülõ északnyugati szél fogja jelezni. Késõ délutántól nyugat felõl csapadékra is számítani kell, esõ és záporesõ formájában. A Dunántúlon már csak 20-23 fok között alakul a maximum-hõmérséklet, míg keleten még 23-26 fok lesz. 

 

A tõlünk nyugatra-északnyugatra elhelyezkedõ hidegfront helyzete vasárnap délután

 

Hétfõn sok lesz a felhõ felettünk, és több helyen alakul ki záporesõ. A hidegebb levegõ már országszerte teret hódít, mert a maximum-hõmérséklet országszerte 15-20 fok között alakul majd. A Dunántúlon nagy területen kísérik erõs (40-50 km/h) széllökések az északnyugati szelet!

 

Kedden a hétfõi naphoz hasonlóan sok felhõ lesz felettünk. A hétfõi naphoz képest valamelyest nagyobb területen kell számítanunk esõre, záporesõre. A légmozgás országszerte erõs lesz, sõt nyugaton és a Kisalföldön az északias szelet többször kísérhetik majd viharos (60-80 km/h) széllökések!  

 

Jellemzõ szélirány és átlagos szélsebesség 10 méteres magasságban kedd délután

 

Szerdán és csütörtökön felhõátvonulások lesznek. A felhõzet mennyisége térben és idõben nagyon gyorsan fog változni. Szórványosan alakul majd ki záporesõ, néhol esetleg graupel-(hódara-)zápor. Szerdán országszerte viharos északias áramlással sarkvidéki eredetû léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Az északias áramlás nagyon jól megmutatkozik majd a maximum-hõmérsékletekben is. Szerdán országos szinten 10-14 fok lesz, csütörtökön már csak 8-12 fokos maximumokra kell készülnünk. Mivel a légmozgás szerdán viharos lesz, illetve csütörtökön élénk/erõs, így a hõérzetünket jelentõsen rontja majd a szél! A magasabban fekvõ helyeken, mint például hazánk legmagasabb pontján a Kékestetõn ekkor már jócskán 5 fok alatt maradhat a csúcshõmérséklet, és nincs kizárva, hogy akár havas esõ, havazás is elõforduljon! 

 

Az ECMWF modell alapján szerdán az ország döntõ részén kísérik majd viharos széllökések az északi szelet

 

Meddig marad ez a barátságtalan, hideg idõ?

 

 

A Budapestre vonatkozó fáklyadiagram nem kecsegtet túl sok jóval. Mint láthatjuk, a 850 hPa-os nyomási szinten (kb. 1500 m-es magasságban) mérhetõ hõmérséklet (felsõ görbék) átlaga (vastag fehér vonal) belátható idõn belül nem megy a 30 éves átlag (vastag piros vonal) fölé, illetve a csapadékos jellege (alsó görbék) is megmaradni látszik az idõjárásnak. 

 

Összességében a jövõhéten kifejezetten barátságtalan, szeles, csapadékos õszi idõben lesz részünk. A hõmérséklet a következõ héten 10-15 fokkal lesz alacsonyabb, mint most. Öltözzünk rétegesen, ugyanis szinte minden nap szeles idõnk lesz, és a szél jelentõs rontja majd a hõérzetünket! A szélcsendesebb és kevésbé felhõs reggeleken ugyanakkor már jelentõsen megnõ majd a fagyveszély is.

 

Térképek forrása: OMSZ, WetterzentraleUKMET

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra