2024. március 29., péntek

Átmeneti megtorpanás után megérkezik a vénasszonyok nyara

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-09-26 14:27 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A múlt héten ízelítõt kaptunk a hidegbõl, most pedig beköszönt az indián nyár.

A múlt hét közepén tõlünk északkeletre egy ciklon helyezkedett el. Ahogy ez távolodott a Kárpát-medencétõl, a hátoldali áramlási rendszerében észak felõl hideg léghullámok érték el térségünket. 

 

A hidegebb levegõ a hét végére nyugalomba jutott, így 23-án pénteken hivatalosan is megvolt az elsõ fagy az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ekkor Zabaron -0,4 °C minimum-hõmérsékletet mért. Továbbá Szécsényben 0,5 °C, Mihálygergén 0,9 °C volt ekkor. Szombat virradó éjszaka már több meteorológiai tényezõ is befolyásolta a lehûlés mértékét. Ekkor 2 méteres magasságban már nem fordult elõ fagy. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szintén Zabaron volt a leghidegebb, ugyanis ott 0,8 °C-ig csökkent le a levegõ hõmérséklete.

 

Ezen a héten fagytól és talaj menti fagytól már nem kell tartanunk, ugyanis fokozatos melegedés veszi kezdetét, így igazi vénasszonyok nyarára készülhetünk.

 

 

 

Leedzi észlelõnk fényképe

 

Minek köszönhetjük majd a nyárias hõmérsékleteket?

 

A Kárpát-medence fölé délnyugat felõl egy magasnyomású gerinc nyúlik majd be. Ennek következtében a magassági áramlás délire fordul, így a következõ napokban egyre magasabb hõmérsékleteket mérhetünk majd. Várhatóan csütörtökön már több helyen elérheti a csúcsérték 25 °C-ot, ami azt takarja, hogy az ország nem egy pontján hosszú idõ után újra nyári napot regisztrálhatunk.

 

Dél felõl magasnyomású gerinc nyúlik be a Kárpát-medencébe

 

A kb. 1500 méteres áramlás is déli-délnyugati, így anticiklonális jellegrõl árulkodik a térkép

 

Egész nyáriasan alakul majd az idõ pénteken illetve a hétvége további részében is. Pénteken a déli megyékben akár 27 °C is lehet. 

 

Meddig maradnak a nyári hõmérsékletek?

 

Elõreláthatólag jövõ hét elejéig marad az átlag feletti idõ. Délutánonként az ország nagy részén 24-27 °C között alakulnak majd a maximum-hõmérsékletek. Hétfõtõl viszont a fáklyatagok lassú csökkenésbe kezdenek valamint a csapadék tagok is megmozdultak, így akkor változás kezdõdhet. Nem utolsó sorban azt is érdemes megemlíteni, hogy szeptember végén, október elején a maximum-hõmérsékletek átlagai 17-21 °C között vannak. 

 

GFS fáklyadiagram Budapestre. A hónap elején nagyon lassú lehûlés veheti kezdetét és csapadéknak is növekszik az esélye. De, addig marad az átlagnál 5-7 °C-al melegebb idõ. A térkép a 850 hPa nyomási szinten (~1500 m) "várható" hõmérsékletet jelzi. 

 

Összességében egész héten marad az igazi nyárias idõ sok napsütéssel. Csapadék leghamarabb szombaton lehetséges. Kiváló lesz az idõ a szüretelésre és szabadtéri programok szervezéséhez is.

 

Térképek forrása: WetterzentraleWetter3

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra