2024. március 29., péntek

Érkeznek az idei õsz elsõ talajmenti fagyai

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-09-21 15:07 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Tõlünk északkeletre egy magassági légörvény helyezkedik el, ami már távolodik a Kárpát-medencétõl. Ennek következtében észak-északnyugat felõl egyre hidegebb, egyben szárazabb léghullámok érik el hazánkat. 

Térségünk idõjárását jelenleg is egy tõlünk északkeletre elhelyezkedõ magassági légörvény határozza meg. Ennek hatására még észak felõl nedvesebb léghullámok áramlanak be a Kárpát-medencébe. Jó bizonyíték arra, hogy ma is az ország nagy részén erõsen felhõs az ég.

Mivel a ciklon fokozatosan távolodik, így a hátoldalán észak-északnyugat felõl pedig utat nyer a medencébe a szárazabb, hidegebb levegõ.

 

 

Itt láthatjuk a tõlünk északkeletre távolodó ciklon helyzetét.

 

Már ma éjszaka is a derült, szélvédett északkeleti tájakon számíthatunk leginkább gyenge talajmenti fagy elõfordulására. Máshol ugyanis elég sok felhõ lesz az égen, így a felhõzet gátolja majd a lehûlést. Így holnap virradó hajnalra a legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet +3, +8 fok között alakul majd.

 

Az amerikai GFS modell harmatpont-elõrejelzése 22-e (csütörtök) virradó éjszakára.

 

Várható felhõzet mennyisége az UM modell alapján holnap virradó éjszakára

 

23-a, azaz péntek virradó éjszakára megnõ a talajmenti fagy kiterjedése az országban. Ugyanis az ország nagy részén már a szárazabb levegõ tölti majd ki a teret. Csütörtökön igen magas felhõalappal fognak képzõdni gomolyfelhõk illetve magas szintû fátyolfelhõk, amik a napsugárzás hiányának a hatására estére ellaposodnak, szétoszlanak majd. Így péntek éjszaka jobbára derült, gyengén felhõs lesz az ég. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet pénteken +1, +5 fok között alakul, sõt ekkor a fagyzugokban 2 méteres magasságban is lehet gyenge fagy!

 

UM modell felhõzet elõrejelzése péntek virradó éjszakára. Az ország nagy részén derült éjszakának nézünk elébe.

 

Az amerikai GFS modell harmatpont elõrejelzése péntek virradó éjszakára. Láthatjuk, hogy a csütörtöki naphoz képest az értékek kissé alacsonyabbak, viszont a területi lefedettségük nõtt.

 

Térképek forrása: Meteo.plWetter3

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra