2024. április 23., kedd

Milyen idõt hoz augusztus 20-a?

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-08-17 09:59 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A következõ cikkünkbõl kiderül, hogy milyen idõre számíthatunk nemzeti ünnepünkön. 

Térségünk idõjárását jelenleg egy tõlünk északra elhaladó magassági ciklon határozza meg. Hatására az éjszakai órákban északnyugat felõl egyre többfelé alakult ki zápor, zivatar. Intenzív záporok, zivatarok is kialakultak amelyeket intenzív csapadék, néhol felhõszakadás kísért. 

 

Magassági ciklon helyzete ma 0 UTC-kor

 

A magassági ciklonhoz tartozó frontok még csütörtökön és pénteken is meghatározzák idõjárásunkat. Csütörtökön a változó felhõzet mellett fõleg délen és délnyugaton a magasba törõ gomolyfelhõkbõl alakulnak ki szórványosan záporok, zivatarok. Pénteken nagyobb nedvességtartalmú levegõ érkezik a Kárpát-medencébe, és a Dunántúl nagy részén várható további konvektív csapadék

 

UM modell csapadék-elõrejelzése csütörtök 12 UTC-re

 

UM modell csapadék-elõrejelzése péntek 12 UTC-re

 

Várhatóan pénteken a magasban melegadvekció kezdõdik, így a Kárpát-medence környékén elhelyezkedõ melegfronti szakasz valószínûleg szétoszlik majd.

 

 Szétoszló melegfront a Kárpát-medence térségében

 

Augusztus 20-a várható idõjárása:

 

Nemzeti ünnepünkön várhatóan az idõjárás nem szól bele a szabadtéri rendezvények lebonyolításába. Változóan felhõs lesz az ég, délelõtt több, délután kevesebb lesz a napsütés, és csak néhol (az adott terület 5-10 %-án elõforduló esemény) lehet kisebb zápor, zivatar. A legalacsonyabb éjszakai hõmérséklet 13-17 fok között alakul majd, délutánra pedig 27-31 fok közé melegszik fel a levegõ. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. 

 

10 évvel ezelõtti heves zivatarok meteorológiai háttere

 

Már az esemény elõtt 2-4 nappal jól látszódott a meteorológiai modelleken, hogy valami komoly hidegfront éri el nemzeti ünnepünkön az országot. Az Atlanti-óceán idõjárását magasnyomás, míg Közép-Európa idõjárását mondhatni jellegtelen nyomási mezõ alakította. Tõlünk északnyugatra pedig egy igen erõs ciklon erõsödött meg, aminek a hidegfrontja keleti irányba haladt. A hidegfront elõtt a Földközi-tenger felõl meleg, labilis levegõ érkezett a Kárpát-medencébe. Több sem kellett, ugyanis az északnyugat felõl érkezõ hidegfront következtében erõs összeáramlási zóna, illetve szélnyírás alakult ki, és késõ délután már nyugaton beléptek az országba az elsõ zivatarok. A belépõ hidegfront következtében heves zivatarok alakultak ki. Egy hevesebb zivatar megerõsödött, majd kettévált. Az északi zivatar Budapestet, a déli pedig a Balatont vette célba. Az északi góc fokozatosan kelet felé mozgott, közben szupercellává erõsödött, és 21 óra tájékán elérte a fõvárost is. 

 

A budapesti tûzijáték idején körülbelül egymillió ember tartózkodott a Duna-parton. A szupercella következtében több ezer ember megsérült, és sajnos 5 halálos áldozatot is követelt a zivatar, valamint több millió forintos kárral kellett szembenéznie az országnak. 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképe 

 

Figyelmeztetési térkép a heves zivatarokra és a szélviharra

 

A fentebb leírt történtek alapján nem volt felesleges a piros figyelmeztetés sem a heves zivatarra, sem pedig a szélvihar miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapest-Lágymányos mérõállomásán 120 km/h-s széllökést mért, a pestszentlõrinci obszervatóriumban is 80 km/h-s széllökést produkált a szupercella. 

 

Sokan hibáztatták a meteorológusokat azért, mert nem történt idõben tájékoztatás a zivatarokról. Ezzel szemben már reggel kiadták a figyelmeztetõ elõrejelzést, és felhívták a figyelmet a heves zivatarok érkezésére, illetve mielõtt elérte Budapestet a szupercella (21 órakor), azelõtt már 1,5 órával (19:36) kiadták a riasztást Közép-Magyarországra.

 

Riasztás Közép-Magyarország területére

Szél:
   Új harmadfokú riasztás [2006.08.20 17:36 UTC]
   A következõ óráktól a szélsebesség meghaladhatja a 25 m/s-ot.

Zivatar:
   Új harmadfokú riasztás [2006.08.20. 17:36 UTC]
   A következõ óráktól heves zivatar várható.

Megjegyzés:
   Nyugat felõl viharos (60-58 km/ó) széllel kísért zivatarok érik a régiót, helyenként heves zivatar is lehet, 
   amit 90 km/ó körüli vagy ezt meghaladó széllökés, felhõszakadás és néhol jégesõ kísérhet.

Kiadta: Országos Meteorológiai Szolgálat 
Készült: 2006.08.20. 17:36 UTC

 

Visszatérve a szinoptikai részre egy kicsit. A hidegfront erõsségét jól mutatta az 500 hPa magassági térkép is. Az esemény napján a következõ képen láthatjuk, hogy sûrû izobárok "érték el" az országot, ami erõs hidegfrontra utal. Miután elvonult a hidegfront erõs légnyomás-emelkedés kezdõdött az országban, ugyanis délnyugat felõl anticiklonális jelleget öltött idõjárásunk. 

 

Sûrû izobárok erõs hidegfrontra utalnak

 

21-én reggel már magasnyomás vette át az irányítást

 

Végezetül a Tv2 megrázó felvételei az esetrõl

 

A kis visszatekintõ után visszatérve a jelen, illetve jövõ idõre: várhatóan nemzeti ünnepünkön szélsõségektõl mentesen alakul majd az idõjárás.

 

Térképek forrása: Wetter3OMSZ, UKMETMeteo.pl

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra