2024. április 25., csütörtök

Milyen idõt hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2015-11-29 17:20 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Miklós napja téli ünnepeink egyike, bár jelentõsége nem mérhetõ a karácsonyéhoz. Gyerekünnepnek van elkönyvelve, felnõttként általában már nem sokat törõdünk vele. De ez a nap mindannyiunk emlékezetében mindörökre össze van kapcsolva a téli idõ, a vastag hópaplan, a fehér, "pelyhes" hóesés, és a szánon érkezõ hószakállú öregember képzetével. Legtöbbünk nyilván felnõtt korában is havasnak, zimankósnak szereti látni ezt a napot. Így érdeklõdésre tarthat számot, milyen idõjárás alakul ki idén december 5-e estéjére, és a rákövetkezõ nap reggelére. Nézzük mindezt a numerikus modellek tükrében!

  

Illusztráció Egyházaskeszõ oldaláról

 

A mikulásest mindössze 150 óra idõtávban van, így az idõjárási modellek révén már most elég nagy biztonsággal el lehet mondani egy s mást az akkorra várható idõjárásról. Sajnos, ki kell ábrándítanunk azokat, akik mikulásra hangulatos téli idõben, havas tájban reménykedtek. Európa vonatkozásában tipikus zonális (nagytérségi nyugati áramlásos) idõjárási alaphelyzetet ad az összes hozzáférhetõ modell nemcsak erre a napra, de a megelõzõ és a következõ napokra is. Az ilyen cirkulációs jelleg nem ritka az évnek ebben a szakában, és a múltban is nemegyszer tette tönkre havas mikulási álmainkat.

 

Szinoptikai képét az alábbiakban láthatjuk:

 

 

A 2015. december 5-én este várható légnyomás-, és az 500 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó geopotenciál mezõ a GFS szerint

 

 

A 2015. december 6-ára virradó éjszaka várható légnyomás-, és az 500 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó geopotenciál mezõ az ECMWF szerint

 

Jól látható a szituáció lényege, azaz a Dél és Közép-Európát fedõ hatalmas, fejlett anticiklon, és a tõle északra vonuló nagy kiterjedésû, igen mély ciklonok. Ezen légköri képzõdmények között nyugati áramlás uralkodik, mellyel különbözõ nedvességtartalmú, jobbára enyhe óceáni légtömegek haladnak a kontinens belseje felé. Azonban meg kell említeni, hogy az ilyen légkörzési elrendezõdésnek két formája van: a klasszikus zonalitás, amikor a frontok, és a hozzájuk tartozó légtömegek térségünkön keresztül vonulnak kelet felé, és az északi zonalitás, melynek esetén ezek a magasabb szélességekre helyezõdnek át, és térségünk a déli anticiklon központi területébe kerül. Az elõbbi változatra példa a november 30-ai, hétfõi szinoptikai helyzet:

 

 

A 2015. november 30-ai légnyomás-, illetve az 500 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó geopotenciál mezõ GFS szerint

 

Klasszikus zonalitásban térségünkben változékony, szeles, gyakran csapadékos, enyhe az idõ. Északi zonalitás esetén azonban a fölénk helyezõdött magasnyomású centrumban az évnek ebben a szakában csendes, erõsen párás vagy ködös idõ alakulhat ki alacsony hõmérsékletekkel, igen kicsi napi hõingással. A klasszikus zonalitás a déli anticiklon észak felé való terjeszkedésével könnyen átmehet északi zonalitásba, ekkor a Kárpát-medence idõjárása gyökeresen különbözõ arcot ölt. A nappali hõmérséklet néhány nap alatt akár 10 fokot eshet anélkül, hogy hidegfront vonult volna át fölöttünk, és mögötte hidegebb légtömeg érkezett volna. A modellek tanúsága szerint éppen ilyen változás feltételezhetõ a jövõ hét közepétõl.

 

Míg például december 2-án, azaz szerdán még 8-14 fokos maximum-hõmérsékletek valószínûek Magyarországon ECMWF szerint, addig december 5-én már csak 4-8 fok várható. Hatodikán hajnalban pedig 1-5 fokra számíthatunk. Mikuláseste, és a rá következõ reggel is gyenge, változó irányú szélre van kilátás, de nagy területen teljes szélcsend is lehet az országban. A relatív páratartalom pedig végig 95-100 % között változik. Ezekbõl az adatokból  jól kirajzolódik mikulási idõjárásunk általános képe: csendes, erõsen párás, sokfelé ködös idõt feltételezhetünk pár fokkal fagypont feletti minimum és 5 fok körüli maximum-hõmérsékletekkel. Tartós ködben a csúcshõmérsékletek ennél pár fokkal alacsonyabbak, naposabb helyeken ugyanennyivel magasabbak lehetnek. Az éjszaka huzamosabban derült területeken gyenge fagy elõfordulhat.

 

Végezetül, mivel az idõjárás elõreláthatólag nem szolgál majd hangulatos, havas képekkel mikulásra, mi szolgálunk néhány ilyennel:

                                                                        

 

Póni fényképe a Metnet galériájából

 

 

Póni fényképe a Metnet galériájából

 

 

Póni fényképe a Metnet galériájából

 

Írta: Thermometer (Dr. Szathmáry Ákos)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra