2024. március 29., péntek

A sekély ciklon meghozta számunkra a felfrissülést

Érdekességek - Publikálva: 2015-08-21 20:55 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A hét nagy részében egy sekély ciklonális mezõ határozta meg a Kárpát-medence idõjárását. Hatására sokfelé esett kiadós mennyiségû csapadék. Na de lássuk ennek az elõzményeit.

Elõzmények

 

Múlt héten a Skandináv-félszigettõl teljesen a Fekete-tengerig egy hosszan elnyúló magassági gerinc alakította idõjárásunkat. Dél felõl afrikai eredetû forró légtömegek értek el bennünket, és közel 1,5 hétig hamisítatlan kánikula tombolt nálunk. Azonban múlt hét szombaton változás kezdõdött. Izlandtól egészen az Ibériai-félszigetig egy teknõ húzódott, melynek keleti oldalán nedvesebb légtömegek érték el az Alpok térségét, egy sekély ciklont generálva. Ez a ciklon a héten nagy befolyással volt hazánkra. Többszöri alkalommal fordult elõ az ország döntõ részén jelentõs mennyiségû csapadék.

 

 

Részletezve

 

2015.08.15. Szombat

 

Szombaton a délelõtti órákban még sokat sütött a nap, majd délutántól megérkezett a változás. A Dunántúl nagy része felett alakultak ki záporok, zivatarok. A Balaton és a Bakony térségében felhõszakadás, jégesõ is volt. Az Északi-középhegység térségében csak elszórtan alakultak ki az elõbb említett jelenségek. A MetNet észlelõk közül Zircen mérték a legtöbb csapadékot, 30,3 mm-t. Az ország nagy részén délutánra 34-37 fokig melegedett a levegõ, így a zivatarok csak átmeneti felfrissülést hoztak, sõt hatásukra fülledt lett a levegõ. 

 

2015.08.16. Vasárnap 

 

Vasárnap a délelõtti órákban délrõl észak felé egy zivataros tömb haladt át az ország felett. A déli órákra mindenhol megszûnt a csapadék. Délutánra felszakadozott a felhõzet és több órás napsütés volt az ország nagy részén. Éjszaka azonban dél felõl újabb zápor- és zivatartömbök érték el hazánkat. Jelentõs mennyiségû csapadék a Budapest-Szeged vonaltól nyugatra alakult ki, de a Tiszántúlon is esett egy-két helyen jelentõsebb esõ. A legtöbb csapadékot a sárbogárdi észlelõnk jelentette, ami 35 mm. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Uszodon (Duna vonalában fekvõ település) mérte a legmagasabb csapadékösszeget, 63 mm-t. Délután a Dunántúlon 30-34, keleten 31-35 fokot mértek az észlelõk. Úgyhogy vasárnaphoz képest már sokkal hûvösebb volt. 

 

2015.08.17. Hétfõ

 

Hétfõn már nem sütött annyit a Nap, mint az elõzõ két napon. Országszerte erõsen felhõs volt az ég. Már a reggelig óráktól kezdve egyre többfelé alakultak ki heves záporok, zivatarok. A lassú cellaáthelyezõdés miatt a Dunántúl, az Északi-középhegység, és a fõváros térségben jelentõs mennyiségû csapadék esett. A MetNet adatbázisába soper nicknevû észlelõnk jegyezhette be a legtöbb csapadékot, ami 104,9 mm (Budapest XIX.). Az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában elhelyezett Hellmann-rendszerû csapadékmérõvel 115,0 mm csapadékot mértek, de a szakemberek szerint a fõváros egyes területein akár ennél a mennyiségnél több is eshetett. Délutánra már csak 24 és 30 fok közzé melegedett fel a levegõ.

 

2015.08.18. Kedd 

 

Kedden kezdetben erõsen felhõs, borult volt az ég. Majd dél felõl egyre nagyobb területen szakadozott fel a felhõzet. Azonban az Északi-középhegység és a Sárrét térségében továbbra is intenzív záporok, zivatarok alakultak ki. Ezen a napon a legtöbb csapadék37,9 mm a gödi észlelõnknél hullott, de az OMSZ Tiszaörvényen 121 mm-t, Püspökszilágyon 56 mm-t mért. A délutáni maximum-hõmérséklet 20-27 között alakult. 

 

2015.08.19. Szerda

 

Szerdán is csapadékos napunk volt. Sokfelé fordult elõ esõ, zápor, zivatar. Az ország északi, északkeleti területei fölött ismét intenzív záporok, zivatarok alakultak ki. A legtöbb csapadék, 83,0 mm Edelényrõl került be az éghajlati naplóba. Az OMSZ Tiszaroffon 107 mm-t mért. Délutánra 17 és 25 fok közzé melegedett a levegõ. 

 

 

Térképes áttekintõ

 

 

Láthatjuk, hogy az elmúlt 14 napban az ország döntõ része alapos locsolást kapott.

 

 

 

Az elmúlt 14 nap csapadékmérlegét tekintve az országban 50-300%-al több csapadék esett az átlagnál. Ez alól kivételt képeztek a délnyugati és az északkeleti megye/megyék.

 

 

 

 

Az elmúlt 30 nap csapadékmérlege. A nyugati, délnyugati és az északkeleti megyék csapadékhiányban szenvednek.

 

 

 

Ha az elmúlt 90 nap csapadékmérlegét tekintjük meg, akkor nem is olyan "rózsás" a helyzet az országban. A fõváros és az Északi-középhegység térségében hullott az elmúlt 90 napban az átlag körüli vagy picivel afeletti csapadék.

 

 

Észlelõink fényképei

 

 

Toecutter észlelõnk fényképe a budapesti felhõszakadásról

 

 

 

FlaNeth képe a Szabolcs-megyei Kemecsérõl

 

 

 

Palota észlelõnk fényképe szintén Budapestrõl

 

 

 

Rudolfking észlelõnk így örökítette meg a szörnyeteg érkezését Budapestre

 

 

 

És még egy ráadás Rudolfkingtõl

 

 

Mûholdkép-animáció 15-étõl 19-éig:

 


 

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

Vissza a hírek főoldalra