2024. április 26., péntek

Száraz, ködös december

Érdekességek - Publikálva: 2014-01-07 16:50 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A 2013-as év utolsó hónapja a sok helyütt kiemelkedõen csapadékos november után jórészt száraz, gyakran egyhangú idõjárást hozott. A hónap nagy részét egy felettünk, vagy a közelünkben elhelyezkedõ anticiklon határozta meg, mely kedvezett a tartósan borongós, ködös idõ kialakulásához, ugyanakkor meggátolta a nyugat felõl érkezõ frontokat abban, hogy felhõ- és csapadékzónáikkal elérjék a Kárpát-medence térségét.
A hónap száraz, hûvös idõvel indult, köszönhetõen a november végi hidegbetörésnek. A legalacsonyabb hõmérsékletek többfelé -5 fok alá süllyedtek, de a fagyzugokban -10 fok alatti minimumok is elõfordultak. Napközben jellemzõen 5 fok körüli, vagy kevéssel afeletti csúcsértékeket mérhettünk. A hûvös idõt kompenzálva azonban az ország nagy részén jellemzõ sok napsütés.

Változás 6-án következett be, amikor az észak-európai Xavér viharciklon hidegfrontja érte el hazánkat. A frontból helyenként kisebb, vegyes halmazállapotú csapadék is hullott, de a legjelentõsebb hatása a viharossá fokozódó  északnyugati szél volt. A front mögött hideg, labilis légtömeg árasztotta el Magyarországot, mely hatására 6-án a nap második felében és 7-én fõként a az ország északi és középsõ területén szórványosan hózáporok is kialakultak, melyeket helyenként zivatartevékenység is kísért. Ezekbõl lokálisan 1-5 cm-es hóréteg is kialakult, de ez a legtöbb helyen hamar elolvadt. Az északnyugati áramlással ugyanis a következõ napokban már enyhébb léghullámok érték el térségünket, így a fagymentes vagy csak gyenge fagyokat hozó éjszakák után napközben 5 és 10 fok között alakult a hõmérséklet.

Dzsibzon és Zivipötty fotói a 7-ei hózáporokról Budapesten és Szombathelyen:
Az enyhe idõ azonban nem tartott sokáig, mivel 10-én egy tõlünk északra kiépült anticiklon peremén Északkelet-Európából hideg, kontinentális levegõ szivárgott be a Kárpát-medencébe. Ennek nyomán 11-én és 12-én reggel már több helyen -5 fok köré vagy alá csökkent a hõmérséklet, és északkeleten napközben is alig engedett a fagy. Az Alpokalján viszont a felhõsödés miatt beragadt a korábbi enyhe levegõ, így itt még az éjszakák is fagymentesen teltek.

A következõ napokban fölénk helyezõdött az anticiklon központja, mellyel tartósan ködös, borongós idõ vette kezdetét. Ezzel együtt kiegyenlítõdött a hõmérséklet, keleten kissé mérséklõdött a hideg, míg nyugaton megjelentek a fagyok. Egyes tartósan ködös helyeken egész nap fagyott, de másutt is csak egy-két fokkal emelkedett 0 fok fölé a hõmérséklet. A ködrétegbõl egyedül a magasabb hegycsúcsok emelkedtek ki, ahol szinte kora tavaszias idõben volt részük az odalátogatóknak, nem voltak ritkák az 5 fok feletti maximumok sem. Kissé alacsonyabban, a még fagyos ködfelhõzetben pedig erõs zúzmaraképzõdés zajlott, mely néhány nap múlva már csodálatossá varázsolta a fákat, tereptárgyakat.

Zúzamarás táj a Börzsönyben JoeJack és a Salgó-vár környékén spéter által megörökítve, valamint zúzmarás fák Kaposújlak térségében fetcroll fotóján:
Ezen idõjárási helyzet külön érdekessége volt a nagyobb ipari körzetek, illetve a hóágyúzott hegyoldalak közelében kialakuló lokális havazás. Ez legjellemzõbben szokás szerint a bakonyi Olaszfaluban jelentkezett, ahol 20-ra 11 cm-es hóréteg alakult ki.

Zafir 20-ai fényképe a helyzetrõl:
Az anticiklon uralmának egy újabb viharciklon vetett véget, mely karácsonykor érte el a Brit-szigeteket. Ez már elég erõsnek bizonyult ahhoz, hogy az anticiklont keletebbre tolja, és közös áramlási rendszerükben a megerõsödõ déli szél 24-én többfelé felszaggatta a ködfelhõzetet, csupán az ország középsõ és északkeleti megyéiben maradt nagyobb területen ködös a levegõ. A ciklon elõoldalán emellett meleg levegõ érkezett, így az ünnepek az ország nagy részén igen enyhe idõvel teltek. Így 24-én és 25-én nyugaton, 26-án pedig a Tiszántúlon nem voltak ritkák a 10 fok feletti maximumok sem, miközben a Dunántúl nyugati felén élõk szokatlanul magas, több helyen 5 fok feletti éjszakai minimumokat mérhettek. Majd 26-án megérkezett a már legyengült viharciklon hidegfrontja, melybõl elsõsorban nyugaton hullott érdemleges mennyiségû, 5-10 mm esõ. Ezzel egy idõben Angliát már egy másik viharciklon érte el, mely hatására hazánk térségében fennmaradt az erõs délies áramlás. Ennek köszönhetõen az év végéig folytatódott a nagyrészt enyhe idõ, mely alól ismét elsõsorban a középsõ és északi, tartósan ködös, felhõs vidékek maradtak kivételek.

Lencsefelhõk Vép közelében 25-én szélkerék21 által fotózva:

A havi középhõmérséklet -1 és +4 fok között alakult, északkeleten (a magasabban fekvõ tájakon) volt a leghidegebb, míg északnyugaton a legmelegebb. Országos szinten 0,5-1,5 fokkal volt enyhébb a december az átlagosnál, de északnyugaton +2 fokos anomália is elõfordult.

A havi csapadékösszeg jellemzõen 1 és 10 mm között szóródott, csak az Alpokalján voltak ennél kissé magasabb értékek. Ezzel szemben délkeleten helyenként egyáltalán nem hullott csapadék a hónapban.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra