2024. március 29., péntek

Vörös lidércek hazánk felett

Érdekességek - Publikálva: 2011-06-24 18:32 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Különleges égi tüneményeket sikerült megfigyelni Magyarország felett június 23-án éjjel. A jelenség magyar elnevezése vörös lidérc – angolul red sprite -  egy nagyon rövid életû, kizárólag zivatarokhoz kapcsolódó jelenség, amely magasan a zivatarfelhõ felett jelenik meg.
 

Vörös színûek, változatos alakban fordulhatnak elõ, horizontális kiterjedésük elérheti az 50 km-t, magasságuk akár 70 km is lehet. Élettartamuk mindössze néhány ezredmásodperc. Egy zivatarban kialakuló, nagy energiájú lecsapó villám által elindított impulzus hatására, mintegy 40-50 km-es magasságban, a mezoszférában keletkeznek. A mezoszférában a légkör sûrûsége már igen ritka, a földi légkör össztömegének mindössze 1%-a található meg itt. Egy átlagosnál nagyobb energiájú felhõ-föld lecsapó villám a mezoszféra ritka légrétegében un. ködfénykisülést idézhet elõ. E jelenség a vörös lidérc.




 
A jelenséget elõször 1989-ben írták le, azóta kutatják meteorológusok és légkörfizikusok. Mára a lidérc mellett több hasonló jelenséget is ismerünk, amelyeket gyûjtõnéven rövid életû felvillanásoknak nevezünk. A lidércek mellett kis szerencsével megfigyelhetjük a közvetlenül a felhõ felett felvillanó kék nyalábokat, vagy az ionoszféra határán megjelenõ gyûrûlidérceket.

Magyarországon nem újdonság a jelenség megfigyelése és kutatása, sõt hazánk élen jár a lidércvadászatban. Az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézete (GGKI) 2003-ban kapcsolódott be a vörös lidércek kutatásába. Közel tíz év alatt speciális mûszerekkel és nagy érzékenységû kamerákkal sok száz vörös lidércet sikerül észlelni, megfigyelni. A GGKI leginkább a vörös lidérceket keltõ villámok tulajdonságainak meghatározásával járult hozzá a jelenségcsoportra vonatkozó ismeretek bõvítéséhez.

Június 23-án egy hidegfront vonult át hazánk felett, elõterében zivatarok, helyenként heves zivatarok keletkeztek. Sötétedés után a Balatonnál egy nagyobb zivatarcsoport tartózkodott, ekkor sikerült Bajáról, mintegy 100 km távolságból megfigyelni és lencsevégre kapni a jelenségeket. A fotókat Goda Zoltán készítette.



Ha valaki kedvet kapott a lidércek megfigyeléséhez, néhány dolgot érdemes figyelembe vennie:

-          a zivatar legalább 100 km távolságra kell legyen a megfigyelõtõl, hiszen a felhõ fölötti területet kell figyelni,

-          tiszta égbolt és jó légköri átlátszóság szükséges,

-          a város fényeitõl távol, lehetõleg fényszennyezéstõl mentes helyen érdemes megfigyelést végezni,

-          sok türelem és kitartás szükséges a sikeres megfigyeléshez.


TLE  

A TLE jelenségek kialakulása (forrás: Wikipedia) 

Szerzõ: Godazoli (Goda Zoltán)

Vissza a hírek főoldalra